Marea Britanie este principala castigatoare a premiilor internationale Emmy decernate luni seara la New York, obtinand trei trofee din sase nominalizari, intr-o competitie calificata de France Presse foarte deschisa, in care Canada, Belgia, Suedia, Olanda, Germania si Brazilia au obtinut doar cate un premiu.
La categoria cel mai bun serial dramatic a fost premiata productia britanica ‘Utopia’, a scenaristilor Dennis Kelly si Marc Munden, premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit britanicului Stephen Dillane pentru rolul lui Karl Roebuck din ‘Tunnel’, serial difuzat de Canal +, in timp ce ‘Educating Yorshire’ (regia David Brindley; narator David Clews) a fost recunoscuta drept cea mai buna emisiune de divertisment fara scenariu.
Premiul pentru cea mai buna actrita a revenit olandezei Bianca Krijgsman, pentru rolul sau din ‘de Nieuwe Wereld’ (Noua lume), distinctie la care nu se astepta absolut deloc, dupa cum a marturisit ea radioasa.
Belgia a castigat un Emmy pentru cea mai buna comedie, ‘Wat Als 2’, purtand semnaturile lui Tim Van Aelst si Sofie Peeters, iar Germania — pentru cel mai bun miniserial — ‘Unsere Mütter, unsere Väter’ (Mamele noastre, tatii nostri), producator executiv Benjamin Benedict.
Canada, nominalizata la trei categorii, a plecat de la gala cu statueta pentru cel mai bun program artistic, cu care a fost premiata emisiunea ‘The Exhibition’ , regia Damon Vignale, producator Miho Yamamoto.
Suedia s-a remarcat la categoria cel mai bun documentar, cu ‘Frihet bakom galler’ (Nicio burqa in spatele gratiilor), regia Maryam Ebrahimi.
Premiile International Emmy recompenseaza in mod normal cele mai bune emisiuni de televiziune din afara Statelor Unite, dar la editia din acest an au fost adaugate si productii din Statele Unite in limba spaniola. La categoria cel mai bun program primetime in limba spaniola, premiul Emmy a mers la televiziunea Telemundo Studios/Caracol TV, pentru emisiunea ‘El Senor de los cielos’.
Brazilia, cu cinci nominalizari, a castigat premiul pentru cea mai buna telenovela — ‘Precious Pearl’.
La editia din acest an, a 42-a, au concurat in total 19 tari cu 40 de nominalizari la zece categorii.
Academia Internationala de Televiziune, Arte si Stiinte, care ofera aceste distinctii, reuneste marile trusturi media si personalitati din domeniul divertisment din peste 50 de tari si 500 de companii din toate sectoarele de televiziune.
Sursa: Agerpres