Radioul public implineste, sambata, 86 de ani de existenta, la 1 noiembrie 1928 fiind emis in eter primul semnal sonor al Radio Romania. La cea de-a 86-a aniversare, Radioul public a fost sarbatorit cu un concert al Orchestrei Nationale Radio, ce a avut loc vineri seara, dar si o expozitie de fotografie si Ziua Portilor Deschise, informeaza un comunicat al institutiei.
Potrivit documentului citat, peste 5 milioane de ascultatori aleg zilnic una dintre frecventele radioului public.
„Radioul a ramas vertical, serios, dedicat misiunii sale publice, extrem de credibil si, as indrazni sa spun, extrem de puternic in peisajul media, in ciuda a tot ceea ce a avut de traversat. Radio Romania se raporteaza exclusiv la romani. Pe ei ii servim si cu ei nu putem sa ne jucam niciodata. In viata si activitatea de zi cu zi a radioului public cuvantul cheie este performanta. In lumea muzicii, a teatrului, a presei, a oricarei zone a vietii noastre, performanta sta sus, la loc de cinste. (…) Audienta posturilor Radio Romania este pe un trend ascendent si acest lucru bun e o chestiune care continua. Cei aproape cinci milioane de oameni care ne asculta zi de zi sunt mult mai importanti decat orice alt indicator”, a declarat Ovidiu Miculescu, Presedinte Director General al Radio Romania, citat de comunicatul mentionat.
Radio Romania precizeaza ca seria manifestarilor aniversare a inceput cu vernisajul expozitiei de fotografii realizate de corespondentii de razboi ai Radio Romania Actualitati — „Romania in Afganistan — 12 ani de parteneriat strategic romano-american”.
Ziua Portilor Deschise a oferit miilor de vizitatori, la sediul central si la cele teritoriale, prilejul de a vedea de unde pleaca stirile, de a-i cunoaste pe cei care le aduc zilnic in case informatii, reportaje, muzica, teatru sau sport.
„Aniversarea radioului public s-a incheiat aseara cu un concert de exceptie al Orchestrei Nationale Radio dirijata de Tiberiu Soare, avandu-l ca solist pe cunoscutul pianist Horia Mihail. Invitati de marca au luat parte la concert, intampinati de spectacolul de lasere care au imbracat fatada Salii Radio intr-o feerie de culori”, adauga comunicatul de sambata al Radio Romania.
Ziua radioului national se sarbatoreste la 1 noiembrie.
La 1 noiembrie 1928, la ora 17, se inaugura, cu apelul ”Alo, Alo aici Radio Bucuresti, Romania”, postul national de radio.
Primele cuvinte au fost rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei romanesti, dupa care a urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtuna, in care Radioul romanesc era definit ”Un suflet nou”. In ziua inaugurala, postul national de radio a difuzat muzica de dans, informatii din presa, buletine meteo si stiri sportive. La microfonul radioului au vorbit, pe rand: Tudor Arghezi, Gala Galaction, Liviu Rebreanu, Tudor Vianu, Ion Fintesteanu, Constantin Nottara, George Vraca s.a.
Ulterior, si-au facut debutul emisiuni dedicate atat femeilor, cat si temelor culturale, dar si o serie de transmisiuni umoristice si emisiuni clasice: ”Ora copiilor”, ”Ora vesela”, Teatrul radiofonic, cursuri de limba straina, ”Cronica dramatica”, ”Cronica literara”, ”Cronica cinematografica”. Emisiunile erau alcatuite de un consiliu condus de Dragomir Hurmuzescu, din care faceau parte I. Al. Bratescu Voinesti, Dimitrie T. Alesseanu si Mihail Jora. La 10 martie 1929, a debutat la microfon cel care a tinut cele mai multe conferinte radiofonice: Nicolae Iorga. Ulterior, din primele lui cuvantari a fost editat volumul ”Sfaturi pe intuneric”.
Sursa foto: radioresita.ro
Sursa: Agerpres