Regele Mihai semneaza prefata volumului „Margareta, marturia unui sfert de veac regal”, scris de Sandra Gatejeanu-Gheorghe, principele Radu declarand miercuri, la evenimentul de lansare a cartii, ca este vorba despre un text „tulburator”, „un fel de pasaport pentru viitor”. Volumul „Margareta, marturia unui sfert de veac regal”, scris de Sandra Gatejeanu-Gheorghe si publicat la Curtea Veche Publishing, a fost lansat miercuri, in Sala Regilor de la Palatul Elisabeta din Bucuresti, in prezenta principesei mostenitoare si a principelui Radu.
Cu aceasta ocazie, au prezentat volumul, alaturi de principele Radu, autoarea Sandra Gatejeanu-Gheorghe si Iren Arsene, directorul Curtea Veche Publishing.
Volumul cuprinde ultimii 25 de ani in fapte reprezentative ale principesei mostenitoare, bogata activitate caritabila si contributia la dezvoltarea institutionala si culturala a Romaniei.
Alaturi de fotografii inedite ale familiei regale, realizate cu ocazia evenimentelor din viata publica si privata, volumul urmareste drumul Romaniei, de la o tara constransa de grave probleme la una ajunsa intr-un moment de echilibrata afirmare.
„Este o foarte mare emotie pentru mine sa vorbesc despre un proiect, care, din cunostintele pe care le am, nu are precedent in repertoriul de librarie romaneasca. (…) Cea mai potrivita modalitate de a pune in pagina, intr-un mod util, in afara de frumos, cei 25 de ani pe care primul membru al familiei regale, intors dupa 1948, i-a petrecut in tara ei, a fost acest fel de carte, in care nu se face literatura, dar se face, oarecum, istorie, pentru ca, intre copertele cartii «Margareta, marturia unui sfert de veac regal» apar, pentru prima data in acesti 25 de ani, laolalta, fotografii, programe de sala, bilete de avion, ganduri, citate, articole de ziar, buletine de presa, miniaturi, mici obiecte – toate impreuna ilustrand, cum nu se poate mai bine, un sfert de veac din viata unui om si un sfert de veac din viata unei tari”, a declarat principele Radu, la evenimentul de lansare a volumului.
Acesta a mentionat ca, in carte, apar „toate sau aproape toate cele mai importante personaje pe care principesa mostenitoare si intreaga familie, in frunte cu majestatea sa, i-a intalni in acest sfert de secol, apar in carte evenimentele care au marcat tara din 1989 si pana astazi, dar si cele care au marcat viata publica a familiei”.
La randul sau, autoarea Sandra Gatejeanu-Gheorghe a spus ca volumul „Margareta, marturia unui sfert de veac regal” este, de fapt, „o marturie, o oglinda a celor 25 de ani pe care familia regala i-a petrecut in Romania”. Aceasta a precizat ca volumul cuprinde o serie de documente interesante, care pana acum nu au mai aparut, precum biletul de avion folosit de principesa Margareta cand, in ianuarie 1990, a venit in Romania, alaturi de principesa Sofia, fotografii de la momentul la care actele Fundatiei „Principesa Margareta” au fost semnate in Elvetia, imagini din calatoriile pe care regele Mihai le-a facut in beneficiul si in scopul integrarii Romaniei in Organizatia Natiunilor Unite si apoi in Uniunea Europeana, dar si evenimente care au adus la un loc, in capitala Romaniei, familii regale europene si mari personalitati ale lumii.
Cartea incepe cu o scurta descriere, insotita de o serie de fotografii, din perioada de dinainte de 1990. Apoi, urmatorul capitol descrie cele „25 de fapte, in 25 de ani”, apoi, capitol cu capitol, fiecare pagina prezinta un an din cei 25 petrecuti in Romania. Volumul se incheie cu un arbore genealogic putin diferit: acest arbore pleaca de la principesa mostenitoare si coboara pe cele doua linii – materna si paterna -, aratand monarhiile cu care casa regala a Romaniei se inrudeste, a precizat autoarea.
La evenimentul de lansare, principele Radu a spus ca volumul are o prefata semnata de regele Mihai.
„Nu numai ca atunci cand regele isi apleaca privirea catre o prefata si pune mana pe condei pentru a scrie e un lucur rar. A facut-o o data sau de alte doua ori in 93 de ani. Dar, in mod special, acest text este tulburator. Este un fel de pasaport pentru viitor pe care il semneaza, explicand generatiilor care vor veni de ce a trimis in numele sau pe principesa sa-l reprezinte”, a mai spus principele Radu.
Prezenta la eveniment, Iren Arsene, directorul Curtea Veche Publishing, a declarat ca aceasta este pentru prima data cand la Palatul Elisabeta are loc o lansare de carte, precizand ca volumul insumeaza „cei 25 de ani de formare sau reformare a regalitatii”, dupa 1990, si poate sa aduca o „imagine dintr-un mozaic, si, acolo, undeva, sa ne asezam si pe noi, in acest mozaic”.
„Cumva, atunci cand rasfoim cartea aceasta, sa ne imaginam ce am facut si noi in aceasta perioada„, a spus Iren Arsene.
In timpul evenimentului, principele Radu a vorbit si despre Fundatia „Principesa Margareta a Romaniei”, care, la randul sau, celebreaza 25 de ani de activitate.
„Tot 25 de ani implineste si Fundatia «Principesa Margareta a Romaniei». Creata la cateva luni dupa venirea altetei sale regale la Bucuresti, fundatia a traversat o perioada tot atat de contrastanta si de inegala, pe cat a traversat si Romania, si familia regala. 25 de ani de abnegatie, de voluntariat si de dezvoltare de proiecte nu e lucru putin. E, uneori, umilitor, sa le ceri altora bani pentru cei care au nevoie, dar cei care o fac, voluntarii, ei spun ca este o satisfactie omeneasca iesita din comun. Grija fata de celalalt, simplul fapt ca il asculti sau ca te preocupi de ce se intampla si in alta parte decat in propria ta ograda este un semn de generozitate”, a declarat principele Radu.
La finalul evenimentului a avut loc o sesiune de autografe.
Pe 18 ianuarie s-au implinit 25 de ani de la sosirea principesei mostenitoare Margareta pe pamant romanesc, informeaza un comunicat. Vorbind despre aceasta zi memorabila, aceasta a declarat: „A fost cea mai importanta zi din viata mea, o experienta emotionala puternica si o calatorie care mi-a schimbat viata. Nu mai avusesem nicaieri o casa cu adevarat, caci Romania, desi imi fusese interzisa, era pentru mine acasa. Ma simteam ca si cand ar fi fost o parte din tatal meu care se intorcea din exil. Era o responsabilitate enorma si, in acelasi timp, o bucurie imensa”.
Volumul „Margareta, marturia unui sfert de veac regal” va fi disponibil pe www.curteaveche.ro si in toate librariile din tara.
Sursa: Mediafax