Manifestari speciale au fost incluse anul acesta in cadrul evenimentului ce ii este dedicat scriitorului, publicistului si criticului literar, Nicolae Steinhardt, la 101 ani de la nasterea sa. Zilele culturale Nicolae Steinhardt au debutat ieri, 15 iulie si se vor incheia in 29 iulie, ocazie cu care va fi lansat cel de-al cinsprezecelea volum din cadrul Integralei Operei lui Nicolae Steinhardt.
La cea de-a cincisprezecea editie au ajuns in acest an, zilele culturale Nicolae Steinhardt. Inca de ieri, 15 iulie, la Manastirile Rohia si Rohita a debutat Tabara de pictura “Monahul Nicolae de la Rohia”, la care participa pictori din toata Transilvania. In ultima zi a taberei, in 28 iulie, la manastirea Rohia se va savarsi, dupa Sfanta Liturghje, parastasul de pomenire pentru parintele Nicolae.
Secretarul Fundatiei Nicolae Steinhardt, arhimandritul doctor Macarie Motogna a mai aratat ca in aceeasi zi, de la orele 14.00 se va intruni Colectivul redactional al Integralei Nicolae Steinhardt si directorul editorial al Editurii Polirom, pentru a lucra la volumele care vor aparea de acum inainte in cadrul Integralei N. Steinhardt, la Editura Polirom in coeditare cu Editura Manastirii Rohia. Tot duminica, de la orele 19.00 la Manastirea Rohita va avea loc Masa rotunda cu tema: „N. Steinhardt – un destin paradoxal, de la sinagoga la manastire”.
Luni, 29 iulie, de la orele 12.00 la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare va avea loc vernisajul expozitiei de icoane realizate in cadrul Taberei de pictura, si lansarea cartii „Calatoria unui fiu risipitor. Eseu romantat asupra izbanzii”, ultimul volum aparut din cadrul Operei N. Steinhardt. Este cel de-al cincisprezecelea volum din cadrul Integralei si lansarea cartii Centenar N. Steinhardt (Studii si Comunicari), in care sunt cuprinse materialele prezentate la Simpozioanele din anul 2012 de la Academia Romana, Baia Mare si Bistrita.
Sursa: Camelia Tocaci