Vezi VIDEO
50 de tablouri si sapte artisti plastici care expun. Sunt rezultatele primei tabere de pictura de la Limpedea, realizata cu scopul promovarii zonei Baia Sprie si a incurajarii artistilor spre creatie. Este vorba despre tablouri cu peisaje care surprind zona Limpedea, Baia Sprie si imprejurimile.
Prima editie a Taberei de pictura de la Limpedea a avut loc in toamna trecuta. Organizatorii au cooptat sapte artisti plastici, coordonati de profesorul si pictorul Nicolae Suciu, cu scopul de a promova zona si a aduce un imbold culturii.
„Am reusit sa facem o treaba excelenta. Eu zic ca am gasit oameni minunati, care sa reflecte prin lucrarile lor frumusetea peisajului care se gaseste in Baia Sprie, care a fost dupa cum am observat, un izvor de inspiratie a multor pictori din istoria contemporana si a Scolii baimarene”, a declarat Daniel Pop, unul dintre principalii organizatori ai taberei.
Tabara se doreste a fi un loc de intalnire si creatie pentru artistii consacrati, dar si unul in care sa fie gasite si promovate noi talente, mai putin cunoscute. Expozitia vernisata ieri reuneste 50 de picturi realizate de cei sapte artisti care au luat parte la tabara.
„Am reusit sa pornim deocamdata cu 7 pictori, facand peisagistica numai, in exclusivitate deocamdata, ceea ce vrem sa dezvoltam in anumite directii in anii viitori si sper ca vom reusi”, a spus Hitter Ferenc, in calitate de organizator.
„Motivele picturii de peisaj sunt cu precadere din oras si din imprejurimile orasului Baia Sprie. Expozitia e completata cu lucrari de atelier, pentru ca sunt si variante de la ceea ce s-a intamplat in tabara sau lucrari care s-au realizat in cadrul atelierului” a precizat pictorul Nicolae Suciu.
Organizatorii vor sa dezvolte acest fenomen si sa repuna orasul Baia Sprie pe harta culturala a judetului.
„As dori sa infiintam si sa pornim cu o galerie permanenta cu tablourile orasului, care sa le contina si pe cele care au fost pictate acolo si sa dezvoltam in Casa de cultura sau in alte localtii una sau mai multe galerii. Marea mea durere este ca, din cele foarte multe picturi care au fost realizate din anii 1920 si pana astazi, nu prea a ramas in Baia Sprie niciunul dintre tablourile care sunt renumite si raspandite in toata lumea”, a adaugat Hitter Ferenc.
Organizatorii isi doresc ca acest eveniment sa aiba continuitate si chiar sa transforme tabara intr-una internationala. Expozitia peisagistica a Taberei de pictura de la Limpedea poate fi vizitata pana in 9 martie, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu”.
Sursa: Sonia Rajnita