Timp de două zile şomcutenii au petrecut alături de invitaţii din mai multe judeţe, în cadrul evenimentului „Zilele Culturale ale Oraşului Şomcuta Mare”.
Manifestarea culturală a debutat sâmbătă, 23 iunie cu o frumoasă paradă a potului popular românesc. Sute de tineri din judeţe precum Olt, Dâmboviţa, Botoşani, Suceava, Cluj, Sălaj, Bistriţa Năsăud, au defilat cu mândrie în costum popular spre scena pe care au evoluat în mod spectaculos. La momentul deschiderii oficiale a evenimentului au participat reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, locale şi centrale, care au adresat cuvinte de salut şi apreciere faţă de evoluţia acestui festival. Consiliul Judeţean Maramureş a fost reprezentat de Liliana Moga şi Florica Roman, consilieri judeţeni. După ce s-a dat startul petrecerii, ansamblurile s-au întrecut în cantec şi joc în cadrul Festivalului Naţional „Cânt şi Joc în Maramureş”. Seara a început cu concertul de muzică uşoară susţinut de surorile Criste, după care trupa „Shall we dance” au arătat cele mai interesante mişcări de dans sportiv. De asemenea, fraţii Andrei şi Andreea Petreuş au susţinut un recital de muzică uşoară, iar trupa „Remakers” a făcut furori printre iubitorii de muzică rock. Senzaţia serii este trupa „Compact”, care în aceste momente susţine un concert cu adevărat vibrant. Prima searăa acestei sărbători s-a încheiat cu discotecă în aer liber.
„Zilele Culturale ale Oraşului Şomcuta Mare” face parte din Programul Cultural Prioritar al Consiliului Judeţean Maramureş şi a continuat cu recitaluri de muzică corală şi folclorică. Pe scenă au evoluat corurile „Cânturi din Chioar” şi Vălenii Şomcutei, „Buciumii Chioarului” din Buciumi, „Cioltişor” din Ciolt, „Glasul Chioarului”, cor al Casei de Cultură „Aurel Buteanu” din Şomcuta Mare şi legendarul Cor Bărbătesc din Finteuşu Mare. Corina Buda şi Raluca Micle au încântat publicul cu frumoase cântece populare, după care un grup tradiţional din Nadvirna – Ucraina au susţinut un concert de muzică ucraineană. Pe întreg parcursul sărbătorii în Casa de Cultură „Aurel Buteanu” sunt expuse costume populare şi fotografii cu obiecte de decor şi construcţii arhaice din Ţara Chioarului.