Vezi VIDEO
Zeci de voluntari din Spania au invatat ce inseamna cultura si traditiile maramuresene, dar si arhitectura specifica acestei zone a tarii, in cadrul unei saptamani de activitati derulate la Muzeul Satului din Baia Mare si la Centrul de Zi al Asociatiei ASSOC. Impreuna cu mai multi voluntari romani, spaniolii au ajutat la reconditionarea unei case din patrimoniul muzeului si la curatarea altora, iar ulterior au vizitat cateva puncte turistice din judet si au luat parte la diferite ateliere mestesugaresti.
Proiectul cultural „«Ticazim» prin muzeu” a fost derulat de Asociatia ASSOC in perioada 18 – 25 iulie si si-a propus sa le arate voluntarilor straini cultura traditionala maramureseana, incepand de la arhitectura caselor din Maramures si pana la obiectele practice sau vestimentare.
“33 de voluntare din Spania, venite mai exact din Madrid, au colaborat cu voluntari din cadrul asociatiei ASSOC, pentru o actiune de curatenie in Muzeul Satului. Ne-am propus in primul rand sa cunoastem mai bine Romania si, in special Maramuresul, prin activitati practice, dar si ateliere culturale”, a precizat Raluca Ocean, specialist relatii publice in cadrul asociatiei ASSOC.
Voluntarii spanioli, impreuna cu mai multi tineri baimareni, au luat parte timp de o saptamana la actiuni de curatenie in mai multe case din Muzeul Satului, dar si la restaurarea uneia dintre gospodariile aflate in stare de degradare.
„Am inceput prin a lua jos tot pamantul de pe pereti, care se cojea si cadea, si am pus inapoi alt lut, am ajutat si aici la taiatul ierbii si in mai multe case am facut curatenie generala: am sters praful si geamurile. Am vopsit si copacii, sa nu urce insectele, dar am facut totul impreuna cu voluntari romani pe care i-am cunoscut aici in Baia Mare”, a povestit una dintre voluntarele din Spania, Sara.
Totodata, in cadrul proiectului, cativa mestesugari locali au organizat workshop-uri de confectionat zgardane si ceramica, in care voluntarii au aflat mai multe despre tehnicile prin care sunt facute produsele specifice zonei Maramuresului. In plus, pentru a lua contact direct cu oamenii si locurile, voluntarii din Spania au vizitat si cateva dintre cele mai cunoscute atractii turistice din judet, ei fiind foarte impresionati de locurile vazute.
„M-a impresionat foarte mult Memorialul Durerii de la Sighet si Cimitirul Vesel, umorul cu care au fost scrise anumite cruci, mi s-au parut foarte interesante mesajele, dar si culorile folosite. Ce mi-a mai placut foarte mult sunt bisericile de lemn, care sunt foarte diferite fata de ce am vazut eu pana acum”, a marturisit o alta voluntara spaniola, Rosio.
La finalul activitatilor, voluntarii spanioli au fost invitati sa ia parte la un program artistic dedicat lor. Mai multi tineri din Centrul de Zi al Asociatiei ASSOC au pus in scena o sezatoare din zona Chioarului la Muzeul Satului, dupa care Nastacuta Iuga impreuna cu Ansamblul Transilvania au intretinut atmosfera cu cantece si dansuri traditionale maramuresene.
La randul lor, cateva tinere voluntare din Spania au prezentat cateva dansuri flamenco, imbracate in costume specifice zonei din care provin.
Sursa: Gabriela Kuhajda