Vezi VIDEO
Anul acesta vom avea mai putine caise si piersici din productia autohtona. Asta deoarece temperaturile scazute din ultima perioada si precipitatiile sub forma de ninsoare au stopat procesul vegetativ al culturilor. Celelalte culturi de pomi fructiferi din judet nu au fost momentan afectate, deoarece copacii nu au inflorit inca.
Temperaturile scazute si precipitatiile sub forma de lapovita si ninsoare din ultima perioada si-au pus amprenta asupra pomiculturii. Vorbim de temperaturi negative aflate cu mult sub media multianuala si chiar sub cea a valorilor absolute inregistrate in ultimii 50 de ani pentru aceasta perioada.
„Fenomenele care s-au manifestat in a doua parte a lunii martie si inceputul lunii aprilie cu precipitatii mixte, lapovita, zapada, chiar ploi cu temperaturi mai scazute au incetinit fazele de vegetatie la toate culturile agricole. Atat la cerealele cultivate in toamna, cerealele paioase, rapita cat si la speciile pomicole”, conform informatiilor furnizate de Melania Oltean, consilier superior, Unitatea Fitosanitara, Maramures.
Daca merii, perii sau prunii nu au fost afectati pentru ca nu au inflorit inca, nu acelasi lucru il putem spune despre caisi si piersici. „O obiectie putem face la speciile cais si piersic, care nu sunt caracteristice zonei noastre, sunt niste specii pomicole termofile, ele se gasesc spontan, nu in culturi pure la noi in judet. Dar in aceasta perioada au fost in faza de inflorire si aceste specii au fost afectate. Chiar daca temperaturile negative nu ar fi afectat pistilul florilor, totusi polenizarea nu s-a putut realiza, deoarece pentru polenizare avem nevoie de temperaturi zilnice peste 15 grade C”, a mentionat Melania Oltean.
Daca ceilalti pomi fructiferi apuca sa infloreasca si ne vom mai confruta cu un val de temperaturi negative de cel putin -2 grade C exista riscul ca si aceste culturi sa fie afectate.
Vremea rea nu este insa singurul pericol pentru recolta de fructe din acest an. In aceasta perioada au inceput si tratamentele preventive de combatere a bolilor si daunatorilor pentru culturile de pomi fructiferi ca parul si marul, dar si pentru culturile de afin, agris, coacaz sau capsun.
Sursa: Sonia Rajnita