Vezi VIDEO
Productia de mere, pere si gutui din Maramures risca sa fie compromisa, dupa ce o o bacterie a imbolnavit livezile din tot judetul. “Focul bacterian” a uscat frunzele pomilor, iar specialistii Unitatii Fitosanitare au intrat in alerta, pentru ca, netratati, arborii afectati de aceasta boala mor.
Fluctuatiile de temperatura, umiditatea excesiva, dar si ploile din aceasta primavara au dus la aparitia “focului bacterian” in livezile din judet, o boala ce nu a mai fost semnalata in zona de 4-5 ani. De suferit au merii, perii si gutuii, iar situatia este grava, pentru ca, daca nu se intervine la timp, intreaga productie de fructe poate sa fie compromisa.
“Boala se caracterizeaza prin prezezenta lastarilor sub forma de carja, de o culoare maronie la mar. Parul are o culoare neagra a frunzelor, iar gutuiul la fel. Din varful lastarului avanseaza spre baza si frunzele se usuca raman ca un steag pe pom. Daca sunt conditii, boala progreseaza rapid. In 2-3 ani, un pom afectat de aceasta boala poate sa moara”, a precizat Melania Oltean, consilier principal prognoza si avertizare in cadrul Unitatii Fitosanitare Maramures.
Specialistii Unitatii Fitosanitare au mai aratat ca boala e vizibila in toate zonele judetului.
“Nu exista zona mai vizibila sau nu, in toate culturile de pomi fructiferi, fie in fermele organizate, fie in gospodariile populatiei, “focul bacterian” este prezent. In acest caz, putem spune ca e prezent in special la soiurile cele mai sensibile si anume soiurile rosii, pe cand soiurile albe de mar sunt mai rezistente, dar nici acestea nu scapa neafectate”, a afirmat Melania Oltean.
Pomicultorii maramureseni sunt sfatuiti ca, in cazul in care observa boala la pomii fructiferi, sa se adreseze Unitatii Fitosanitare pentru a primi indicatiile necesare. Un prim pas pentru eliminarea acestei infectii este taierea lastarelor uscate. Dupa fiecare folosire, foarfecele cu care se opereaza trebuie dezinfectate cu hipoclorit de sodiu sau alcool, iar lastarii taiati trebuie arsi.
Sursa: Camelia Tocaci