Vezi VIDEO
Agricultura Maramuresului evoluează de la o zi la alta, astfel ca in unele zone, in loc de culturile de porumb sau cartofi au aparut campuri intregi de lavanda. Chiar daca proprietatile si utilizarile acestei plante sunt mai putin cunoscute in Romania, tot mai multi tineri intreprinzatori isi deschid astfel de afaceri si incearca sa aduca in Maramures putin din pitorescul regiunii franceze Provence, renumita pentru culturile de lavanda.
Monica Marchis a avut aceasta idee pornind de la un buchet primit in dar la o petrecere, in urma cu trei ani. Acum ea are in Satulung o adevarata plantatie de lavanda in care a investit, din 2011 incoace, cateva zeci de mii de euro. O investitie de suflet, o pasiune care a crescut, de la un alt la altul, cu fiecare noua descoperire facuta, spune maramureseanca.
„Este destul de mare investitia initiala. Mai ales pentru noi a fost greu, fiind la inceput, nu am gasit specialisti in domeniu si a trebuit ca singuri sa ne gasim specia care se adapteaza la noi, dupa ce am incercam 4 sau 5, precum si diferite tehnici de cultura. Este insa o afacere de viitor, sunt convinsa de asta. Nu ne-am asteptat nici noi sa fie atat de mare cererea si in timp atat de scurt. Am inceput in urma cu trei ani, un an am facut doar cercetare, facem si astazi asa ceva, dar lumea a venit catre noi mai repede decat ne asteptam si a trebuit sa ne grabim”, a explicat Monica Marchis.
Ea spera ca in cativa ani culturile de lavanda din Maramures sa se inmulteasca vazand cu ochii, mai ales ca tot mai multi tineri intorsi din strainatate sunt interesati de o afacere in acest domeniu.
„Este foarte mare cererea pentru infiintari de culturi. In general, sunt tineri care vor sa inceapa asa ceva. Noi vrem sa ii ajutam sa nu treaca prin toate greutatile prin care am trecut noi. Stim sa le spunem cum sa faca economie, care este specia care se adapteaza cel mai bine la noi, tehnica de inmultire, cum trebuie plantele pregatite pentru iarna si, cel mi important lucru, ce sa faca cu planta”, a explicat Monica Marchis.
Fiecare etapa a ingrijirii si a cresterii este importanta in cazul lavandei, mai ales daca aceste lucrari se fac manual, fara vreo interventie mecanica. In cazul plantatiei de la Satulung, anul acesta s-au recoltat primele flori, iar tehnica de taiere are si ea un rol deosebit de important, pentru ca orice miscare gresita poate distruge plantele.
„Planta are o parte lemnoasa si o parte vegetativa. Cand este in vegetatie nu trebuie sa atingem niciodata partea lemnoasa, deci se taie doar tulpina verde, iar lungimea poate fi oricare, se poate taia mai scurt sau mai lung, in functie de ce doresti sa faci cu ea”, a explicat Monica Marchis.
Dincolo de folosirea ei in scopuri decorative, lavanda are numeroase alte intrebuintari, atat in industria cosmetica, cat si in cea alimentara. Lavanda este o planta medicinala cunoscuta din cele mai vechi timpuri si folosita pentru a combate insomnia, anxietatea si stresul, fiind considerata sedative, relaxanta si antidepresiva. Tocmai de aceea ea poate fi folosita in foarte multe domenii si in foarte multe moduri.
„Aceasta planta este miraculoasa. Imi este si greu sa va spun ce se poate face cu ea, pentru ca sunt nenumarate posibilitati, de la produse cosmetice si farmaceutice, la decoruri, de asemenea, se pot folosi si in alimentatie. Noi am incercat toate activitatile acestea. Se pot face siropuri, noi facem paine cu lavanda, biscuiti, lichioruri, clatite cu lavanda, dulceturi…”, a declarat Monica Marchis.
Investitia intr-o plantatie de lavanda de circa un hectar, cu toate lucrarile necesare, se ridica la suma de circa 40.000 euro, in conditiile in care semintele pentru fiecare planta in parte trebuie aduse din Franta, o zona unde cultivarea lavandei este de multa vreme o adevarata traditie.
Sursa: Tania Purcaru