După lungi așteptări și multe ore de pregătiri, emoțiile bacalaureatului au luat sfârșit pentru elevii de clasa a 12-a. Ca în fiecare an, ne mândrim cu rezultatele obținute de elevii maramureșeni, iar laudele nu întârzie să apară.
De la caz la caz, elevii absolvenți au întâmpinat dificultăți atât în pregătirea pentru examen, cât și în susținerea acestuia. Pentru alții însă nu a fost o provocare, ci doar un alt test, cu care aceștia au fost obișnuiți de-a lungul anilor de liceu.
Printre cei din a doua categorie se află și Ștefan Farcaș, absolvent al Colegiului de Arte, care a obținut nota 10 la proba la alegere (Filosofie) și se mândrește cu una dintre cele mai mari medii din județ. Pentru Ștefan examenul de bacalaureat nu a creat dificultăți, el clasificând examenul în zona de ușor spre mediu, cu toate acestea având câteva nemulțumiri despre structura examenului la Limba și Literatura Română. „Experiența mea a fost bună, cu o medie finală de care sunt mulțumit. Aș sugera totuși o restructurare a subiectului 3 de la limba română, unde trebuie să tocești comentarii întregi scrise de altcineva. Mi-ar fi plăcut o libertate mai mare în a elabora eseul, în care să-mi pot exprima opinia, fără să fiu îngrădit de un barem”, a declarat absolventul.
Bacalaureatul se numără printre examenele care, pentru a fi promovate, necesită, de cele mai multe ori, studiu intens, învățat informații pe de rost sau, cum ar spune elevii, tocit. Însă nu aceasta este esența lui, iar tocitul este pe de parte o modalitate eficientă de învățare.
Mulțumit fiind de rezultatele sale, Ștefan spune că nu le-a obținut prin tocit, ci prin învățat logic, lucru pe care îl și susține de altfel: „Această medie nu reflectă neapărat nivelul tău de inteligență, spre exemplu poți lua 10 pe linie tocind și nu învățând logic, care pentru mine nu reprezintă o inteligență peste medie”.
Nu în ultimul rând, Ștefan îi încurajează pe viitorii absolvenți de liceu, care se vor confrunta cu examenul de bacalaureat: „Să nu vă faceți griji, chiar nu este un examen greu. Știu că unii dintre voi simțiți o presiune, în special din partea familiei, pentru a lua o notă cât mai mare. Nu este „examenul maturității”, așa cum este divinizat de unii. Scopul profesorului este să vă ajute, nicidecum să vă încurce. Nu vă stresați, învățați logic, nu băgați în seamă presiunile exterioare și o să fie foarte bine”.
Marina Iulia Temle