În toamna anului 2019, jurnaliștii de la Rise Project investigau afacerile lui Dan Barna cu fonduri europene. În timp ce căutau documente și informații publice au descoperit că, pe site-ul ministerului Fondurilor Europene, datele contractuale ale firmei lui Barna erau anonimizate. În vara anului 2016, ministrul Ghinea, actual lider USR, a hotărât ca toate contractele din bani europeni și subcontractorii/furnizorii firmelor câștigătoare de proiecte să fie făcute publice online, într-un demers de transparentizare.
„Achizițiile din proiectele DCG (firma lui Barna- n.red) au fost anonimizate în baza de date a ministerului. Spre comparație, proiectele Teamnet – holdingul fondat de mogulul PSD, Sebastian Ghiță, cu care Cristian Ghinea s-a aflat în conflict deschis la începutul mandatului său de ministru – sunt transparentizate corect”, notează jurnaliștii de la Rise Project, în ancheta de presă care l-a pulverizat politic pe Barna în campania pentru alegerile prezidențiale.
Ce s-a întamplat, de fapt, în culisele acestei „afaceri ciudate”, în care Barna, care ocupa pe atunci funcția de secretar de stat în ministerul Fondurilor Europene, a fost favorizat prin ocultarea informațiilor despre afacerile sale cu bani europeni? De ce avea nevoie Barna ca afacerile sale să fie „anonimizate” și protejate? Acest răspuns l-au dat deja jurnaliștii de la Rise în anchetă!
Cine s-a ocupat, însă, de anonimizare? Și care este povestea de după… faptele și documentele arată astfel:
Anonimul Mihaiu
Intră în scenă, în mai 2016, anonimul Radu Nicolae Mihaiu, angajat de bunul sau prieten Cristian Ghinea- ministrul Fondurilor Europene, în funcția de consilier personal al ministrului, pe „probleme de IT”. Mihaiu conducea atunci un SRL cu zero angajați, deținea un apartament luat cu credit în suprafață de 75 de mp și o mașină Mazda. Specializarea lui este publicitatea online. Încercase fără succes timp de zece ani să-și facă o afacere și un nume în industria IT și de software. Ce n-a reușit în zece ani o să realizeze după ce va intra în politică, în USR, în mai puțin de trei ani. Având susținerea celui pe care l-a ajutat, viitorul său șef Dan Barna, și a lui Cristi Ghinea, cel care l-a inventat politic. Acum, Mihaiu este unul din liderii USR și candidat la Primăria Sectorului 2 din Capitală.
Dar, să revenim în luna mai 2016. Mihaiu se prezenta în CV drept un programator de soft și a fost angajat la minister cu un scop precis, după cum mărturisește chiar el într-o prezentare pe pagina usrplus.ro: „Radu Mihaiu a inițiat și zece proiecte de lege pentru debirocratizare și digitalizare (fără să aibă vreo expertiză dovedită- n.red). A publicat în format deschis toată arhiva de contracte pe fonduri europene”. Așadar, actualul USR-ist Mihaiu este cel care s-a ocupat în mod direct de publicarea online a arhivei de contracte a MFE și, implict, de anonimizarea contractelor din bani europeni, cel care ocupa atunci funcția de consilier al ministrului Ghinea, actual lider USR si colegul de minister al lui Barna, actualul președinte USR.
De la această „afacere ciudată”, prin care Barna a fost protejat, s-a cimentat un veritabil parteneriat politic în trei. Ghinea a jucat rolul principal în impunerea lui Barna la conducerea USR, Ghinea ajunge europarlamentar și eminența cenușie a partidului, iar anonimul programator Mihaiu este impus inițial președinte al USR sector 2 din București, apoi candidat la primărie. Pentru a-l impune pe Mihaiu candidat la primăria sectorului 2, Dan Barna a amenințat că va rupe alianța cu PNL pe București. Într-un final, șeful PNL Ludovic Orban a cedat insistenței lui Barna. Nimeni nu a ințeles la acel moment de ce un anonim politic, ca Mihaiu, fără notorietate și fără experiență administrativă a fost impus candidat al alianței de dreapta!
Continuarea pe psnews.ro