România cumpără în regim de urgenţă vaccinuri incluse în schema naţională de vaccinare. Cel mai recent astfel de exemplu este vaccinul pentru rujeolă, boală care a dus la apariţia unei epidemii în ţară. La cinci luni de la expirarea contractului de furnizare, mai exact în luna mai, Ministerul Sănătăţii a dat peste un milion de euro pentru 120.000 de doze de vaccin. În tot acest interval de timp numărul bolnavilor a depăşit 7.500, iar cel al deceselor este de 31.
În plină criză de rujeolă, România nu avea dozele de vaccin care protejau populaţia împotriva acestei boli. În primele cinci luni ale anului, Ministerul Sănătăţii nu avea semnat un contract de achiziţie de vaccinuri împotriva rujeolei. Se baza pe o rezervă de peste 200.000 de doze rămase de anul trecut. Între timp, numărul bolnavilor de rujeolă a ajuns la peste 7.500, iar cel al victimelor la 31.
„România solicită vaccinuri astăzi şi ar vrea să le aibă peste o săptămână. Alte ţări contractează cu cel puţin un an înainte, pentru că unele vaccinuri au cicluri de producţie care se duc aproape de doi ani”, spune Liviu Popescu, dir. rel. ext. ARPIM.
Situaţia nu este o premieră şi nici una singulară. Părinţii care vor să îşi vaccineze copii sunt puşi pe drumuri şi nevoiţi să se descurce fiecare cum poate.
„Pentru un părinte care e dispus şi îşi doreşte lucrul acesta şi consideră că este necesar pentru sănătatea propriului copil să şi-l vaccineze cu vaccinurile obligatorii este frustrant să nu aibă acces la ele”, spune Irina Manolache, mamă.
Cum s-a ajuns ca în România rata vaccinări să fie sub cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi care au fost factorii care au dus la dispariţia dozelor de vaccin aflaţi într-un nou episod „România furată”, marți, la ora 21:00.