Întreaga suflare maramureşeană s-a aflat sâmbătă, 1 Decembrie 2018, cu gândul şi fapta alături de Centenarul Marii Uniri care a fost sărbătorit la Alba Iulia, iar cei mai români dintre români au fost prezenţi chiar în Cetate, ducând cu ei gândul întregului Maramureş şi Sătmar. Între aceştia, la loc de cinste, adică între cei 20 de Iierarhi, care au reprezentat tot atâtea ţinuturi româneşti, s-a aflat şi Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Iustin, în numele tuturor românilor ortodocşi din Maramureş şi Sătmar.
Sâmbătă, 1 Decembrie 2018, la ora 7,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în sobor de 20 de Arhierei în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, săvârşită cu ocazia Centenarului Marii Uniri şi patronată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.
Marele eveniment al Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia a fost cinstit şi de Întâstătătorul Patriahiei Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a venit la Alba Iulia împreună cu Preafericitul Părinte Patriah Teofil al III-lea al Ierusalimului, cu care au oficiat, în prezenţa soborului de Arhierei şi Preoţi, în faţa Catedralei Reîntregirii, pe un podium special amenajat, Te-Deum-ul de mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile naţiei române în cei 100 de ani câţi au trecut de la înfăptuirea Marii Uniri a României. Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh a rostit un cuvânt festiv.
„Realizarea unității naționale de la 1 Decembrie 1918 a fost posibilă şi cu aportul Bisericii Ortodoxe Române, care a sprijinit Marea Unire a tuturor românilor, Biserica fiind împreună cu poporul în toate eforturile sale de cultivare a conștiinței naționale şi de afirmare a dorinței de unitate națională, în toate provinciile româneşti, dar mai ales în Transilvania, Basarabia şi Bucovina, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Prin rugăciune, prin cuvânt rostit, prin cărți tipărite, prin prezența personală şi fapta concretă a slujitorilor ei, Biserica a fost activă în lucrarea de unire, implicându-se în realizarea acestui ideal prin ierarhi cărturari, preoţi şi diaconi patrioţi, profesori de teologie şi studenți în teologie, aceștia având talent oratoric, putere de convingere şi de mobilizare, dar şi prin călugări sau călugărițe, care au îngrijit soldații răniți, prin mănăstiri şi parohii, care au organizat colecte de bani şi de alimente, toţi împreună încurajând moral şi ajutând material pe luptătorii români pentru libertate şi unitate națională.
În timpul Războiului de Întregire din perioada 1916-1918, mai mult de 250 de preoți ortodocși români au însoțit trupele armatei române pe câmpurile de luptă în calitate de confesori militari. Unii dintre ei au murit pe front, alții au fost luați prizonieri şi deportați.
Peste 200 de călugări şi călugărițe au activat ca infirmieri în diferite spitale de campanie sau pe front, unii murind la datorie, din cauza tifosului exantematic. Sute de preoți au fost anchetați, jefuiți sau alungați din parohiile lor de către inamic, alții au murit împușcați în teritoriile ocupate de trupele germane.
În Transilvania, peste 150 de preoți au fost aruncați în închisorile maghiare, unii fiind condamnați la moarte sau la ani grei de închisoare. Alți peste 200 de preoți au fost deportați în vestul Ungariei, în județul Șopron, unde au trăit în condiții inumane până la eliberarea lor în 1919 de către trupele române.
În ceea ce privește evenimentul însuși al Marii Uniri de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, între cei 1.228 de delegați oficiali din Adunarea Națională Constituantă au fost şi mulţi slujitori ai Bisericii”.
La ora 10,30, în sala Unirii din Alba Iulia, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, împreună cu ceilalţi Ierarhi, a participat la citirea Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia, iar la ora 10,45 la primirea soliilor din cetăţile de scaun, care a avut loc tot în sala Unirii.
În aceeaşi sală a Unirii, la ora 11,45, a avut loc dezvelirea plăcilor omagiale şi binecuvântarea lor de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea.
La ora 12,00, Preasfinţitul Părinte Iustin a fost prezent la reconstituirea istorică a Marii Adunări şi citirea Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia, care a avut loc, pentru a doua oară, în Piaţa Tricolorului din faţa Catedralei Reîntregirii.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat Monumentul Marii Uniri din Parcul Unirii din Alba Iulia, la care a fost pezent şi Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului.
Monumentul, de 22 m înălţime, este din piatră şi este compus din patru cruci unite în partea de sus. Cântărește 1.450 de tone. A fost conceput de sculptorul Mircea Buculei şi a costat 10 milioane lei, din care jumătate i-au revenit ca drepturi de autor. A fost conceput în 1993, când a câştigat concursul organizat de Ministerul Culturii, dar a fost realizat de abia anul acesta.
Alături de Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, la Alba Iulia au fost prezenţi, să cinstească Centenarul Marii Uniri, un număr mare de maramureşeani şi sătmăreni.
Astfel, din Maramureş au pornit cu drapelele tricolore fluturând, 11 căruţe trase de cai, care au refăcut drumul maramureşenilor din 1918 către Alba Iulia, unde au participat cu credinţionalele la Actul Marii Unirii.
Convoiul s-a format din Maramureşul din dreapta Tisei, unde se află două treimi din Maramureşul Voievodal. În fruntea lor, Vasile Ona Jotu, un mare român, un patriot adevărat. Convoiul s-a format pe parcursul străbaterii judeţului. Şeful delegaţiei a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş. Peste tot pe unde au trecut au fost primiţi cu pâine şi sare, cu mare bucurie, cu cântece patriotice, de oficialităţile administrative, în frunte cu primarii, care le-au oferit cazare şi adăpost pentru cai, pentru ca a doua zi să îşi poată continua drumul. În cele câteva zile au suportat ploi reci de tomană şi vânturi pătrunzătoare de iarnă, ger de minus 12 grade Celsius.
La Alba Iulia s-au alăturat altor convoaie venite din alte judeţe. Din Satu Mare au plecat 10 călăreţi pe drumul Marii Uniri, iar pe traseu li s-au alăturat alţii. Acțiunea a aparţinut Asociației Ecvestre ”Perla Neagră” din Satu Mare.
Au sosit la Alba Iulia românii din Şişeştiul lui Vasile Lucaciu, împreună cu preotul lor ortodox Ioan Octavian Andreica.
Şi ca ei, delegaţii din multe sate ale Eparhiei au fost sâmbătă, 1 Decembrie 2018 la Alba Iulia pentru a sărbători Centenarul. Între ei, mulţi preoţi parohi, în fruntea credincioşilor pe care îi păstoresc.
Nu ştim din câte localităţi din Episcopie au fost prezente delegaţii la Alba Iulia de Centenar, că nu s-a gândit nimeni să alcătuiască o evidenţă, dar portul specific din Ţările Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului s-a putut observa uşor în rândul celor prezenţi în Cetatea Marii Uniri.
1 Decembrie a fost o zi pe care cei care au fost prezenţi acolo, la Alba Iulia, nu o vor uita cât vor trăi! Bravo lor!