Chirie în România: Tot ce trebuie să știi
Luarea unui apartament în chirie, indiferent de țara în care te afli, este un proces destul de anevoios și necesită o varietate mare de cunoștințe. De la simple cunoștinte juridice pentru a întocmi un contract cât se poate de sigur până la cele casnice, toate acestea joacă roluri extrem de importante în alegerea unui apartament.
Deși, ca și în pariuri sportive la GGbet, o doză de noroc nu ar strica, închirirerea unui apartament este mai mult despre cunoștințe și tactici de succes. În acest articol vei găsi 5 sfaturi despre cum să închiriezi un apartament în România.
Formatul contractului și încheierea acestuia
În primul și primul rând, solicită ca contractul de închiriere să fie făcut în două exemplare identice, unul pentru tine și unul pentru properietar. Vei avea nevoie de acest contract în cazul în care vrei să îți schimbi viza de reședință sau în cazul unor dispute legale cu proprietarul. De asemenea, în cazul în care proprietarul nu va înregistra contractul sau va cere o taxă mai mare, exemplarul dumneavoastră va fi o dovadă perfectă pentru a negocia sau chiar a cere încetarea a asemenea atacuri juridice.
Pentru a evita toate aceste probleme, cel mai ușro lucru pe care îl puteți face este să solicitați semnarea a două exemplare identice chiar de la începutul întelegerii. Atunci ve-ți putea observa dacă a-ți dat peste un escroc sau un proprietar de treabă.
Ai grija cine semneaza contractul
Înainte de a semna contractul de chirie, trebuie mereu să fii sigur că semnezi anume cu proprietarul apartamentului. Acest lucru este crucial și te poate scăpa de o sumedenie de probleme în viitor. De foarte multe ori se întâmplă că apartamentul este lăsat în grija unei rude sau a unui prieten care nu are dreptul să-l dea în chirie, ceea ce naște probleme după.
Pentru a verifica și a evita astfel de probleme, este de ajuns să ceri un contract de vânzare-cumpărare și un buleti. În cazul în care în contract este listat aceeași persoană care ți-l dă în chirie și CNP-ul din buletin este identic cu cel din contract, ești în siguranță. În cazul în care persoana nu este capabilă de a dispune aceste documente, sau contractul de vânzare-cumpărare este semnat de altcineva, cereți o procură sau refuzați de a închiria acel apartament.
Verificați starea apartamentului înainte de a-l închiria
În comparație cu contractele de vânzare-cumpărare, contractele de chirie trebuie să fie mult mai detaliate. În acestea trebuie incluse toate detaliile ce, în viitor, ar putea juca un rol important în reținerea depuzitului pe care l-ați dat. De aceea, înainte de a semna contractul, verifică ca toate punctele să fie introduse.
De exemplu, contractul trebuie să includă o clauză care ar descrie mobila, obiectele de uz casnic, electrocasnicele și așa mai departe. În cazul în care acestea sunt într-o stare mai rea, indicați asta în contract și faceți poze pentru a avea dovada. Potrivit legii din România, proprietarul este obligat să te anunțe dacă vreo electrocasnică sau o piesă de mobilier este deteriorată și să includă asta în contract. De aceea, nu te rușina să întrebi despre tot și despre toate. Până la urmă, tu plătești bani și trebuie să știi pentru ce.
Nu toate utilitatile sunt incluse in chirie
Nu uita, în România, de obicei, utilitățile nu sunt incluse în prețul chiriei. De aceea, în cazul în care vezi un apartament la un preț bun pentru tine, ține minte faptul că acesta va mai genera cheltuieli suplimentare. Iată la ce cheltuieli trebuie să te aștepți:
- Gazul
- Lumina
- Iluminarea scarei
- Întreținerea apartamentului
- Întreținerea scarei și a curții
- Evacuarea gunoiului menajer
- Apa
- Canalizare.
Toate aceste servicii nu sunt incluse în preț și, în dependență de cum te înțelegi cu proprietarul, ori tu vei trebui să plătești ori proprietarul se va ocupa de asta.
De asemenea, luați în considerare păstrarea chitanțelor sau a altor dovezi de plată pentru a evita probleme. Această obligație trebuie luată în serios, în timp ce, dacă apar probleme semnificative sau repetitive cu plata utilităților, proprietarul are mai mulți pași la îndemână, de la folosirea banilor depuși până la încheierea contractului!
Verificați persoana de la care închiriați
Persoana de la care închiriați aparatmentul este extrem de importantă. În cazul în care veți cunoaște această persoană și ve-ți ști cu cine aveți de a face, va fi mult mai ușor atât pentru tine cât și pentru proprietar. Cea mai bună metodă este să încercați să vă împrieteniți cu proprietarul, să aveți relații cordiale și chiar prietenoase. Astfel, toate problemele care vor apărea vor fi elucidate împreună, într-o atmosferă de prietenie.
De asemenea, nu te rușina să ceri careva documente de identitate aât la semnarea contractului cât și la primele întalniri. Acest lucru este o practică normală și un proprietar care a dat un apartament în chirie de măcar câteva ori trebuie să fie cât se poate de calm și ok cu acest lucru.
În final, trebuie să înțelegi faptul că acest contract trebuie să fie convenabil pentru ambii: tu vei primi un apartament pe placul tău și proprietarul va fi plătit pentru acest apartament.