Șofranul, cel mai scump condiment din lume, numit și “aurul roșu”, a colorat și în această toamnă câmpurile de la noi.
Șofranul este cultivat doar în câteva locuri din România și pleacă, în general, la export, unde se vinde cu până la 30.000 de euro kilogramul.
Pe piață există însă și variante ieftine, cum ar fi șofrănelul, care are aceeași culoare, însă nu este la fel de aromat.
Aroma șofranului se potrivește cel mai bine cu orez, supe, dar și carnea de oaie și pui.
Filamentele tăiate, întregi sau vândute sub formă de pulbere pot influența valoarea condimentului.
Pentru că este scump, șofranul este unul dintre cele mai falsificate condimente de pe piață. Cel măcinat este cel mai des contrafăcut, pentru că se adaugă și alte mirodenii ieftine.
Un kilogram de șofran se obține din cel puțin 130.000 de flori, dar uneori este nevoie și de 250.000. În funcție de cât de pur este condimentul obținut, un kilogram poate costa între 5.000 și 30.000 de euro.