Twitch este una dintre cele mai populare platforme de live streaming ale momentului. Fie că vorbim de creatori de conținut care se joacă, se plimbă, gătesc ori cântă, pe Twitch ai toate șansele să găsești ceva pe placul tău. Iar dacă și tu dorești să fii un creator de conținut pe Twitch, iată în rândurile următoare care ar fi primii pași pe care să-i faci.
1. Creează-ți un cont
Să îți faci cont pe Twitch este destul de simplu și nu costă nimic. Mai întâi, trebuie să citești regulile comunității, în așa fel încât să îți dai seama ce ai voie și ce nu ai voie să faci pe Twitch. Apoi, tot ce trebuie să faci este să apeși pe Sign Up și să urmezi pașii pentru a-ți crea un cont, dacă faci acest lucru pe desktop. Dacă o faci pe un dispozitiv mobil, Twitch îți recomandă să folosești numărul de telefon și apoi să îți verifici și adresa de e-mail. Ulterior va trebui să activezi autentificarea cu doi factori, altfel nu vei putea transmite nimic pe Twitch.
2. Ce software este recomandat să folosești pentru streaming live
În cazul în care vei folosi un computer desktop sau un laptop nu vei putea instala aplicația Twitch, astfel că îți va fi necesar și un software de streaming live. Una dintre cele mai populare variante este OBS Studio, care este gratuit și este destul de intuitiv, fiind recomandat celor care nu au mai folosit un astfel de soft până în prezent.
Streamlabs este însă unul dintre cele mai populare și vine cu funcții suplimentare care ajută inclusiv la monetizarea canalului. Ține însă cont că este disponibil doar pe Windows. Xsplit este o altă variantă mai ales pentru cei care doresc funcții mai complexe, dar acest soft trebuie plătit. În schimb, Restream Studio este o soluție destul de simplă, direct din browser, apreciată de mulți utilizatori.
3. De ce ai nevoie pentru a face streaming pe Twitch?
Pentru a transmite pe Twitch ai nevoie de un computer, o consolă sau un dispozitiv mobil, fie că vorbim despre telefon sau tabletă. Ține însă cont că nu ai nevoie de cel mai nou procesor ori de cea mai performantă cameră. De altfel, Twitch nici nu suportă deocamdată calitatea 4K la streaming. Pe de altă parte, dacă vrei să faci streaming de jocuri, ține cont că va trebui să ai un procesor destul de performant.
Cei mai mulți oameni care fac streaming folosesc însă sisteme desktop deoarece au mai multe funcții prin intermediul soft-urilor adiacente. Dar te poți descurca foarte bine și cu un procesor i5, 8 GB RAM și o conexiune bună la Internet. Dacă vrei să fii cât mai performant și profesionist, este recomandat să îți cumperi și un microfon. Investiția în calitate iți poate aduce pe termen lung cât mai mulți urmăritori. Streamerii profesioniști investesc și în sisteme de iluminare în așa fel încât să aibă parte de luminozitate optimă.
Ce fel de conținut să transmiți pe Twitch?
Principalele categorii de conținut de pe Twitch sunt cele din categoria „Just Chatting” și jocurile. În „Just Chatting” sunt incluse simplele discuții, de cele mai multe ori podcast-uri, care au căpătat tot mai multă popularitate în ultimii doi ani.
De asemenea, sunt mulți streameri care transmit jocuri video sau de noroc. Mulți se joacă FIFA, CS:GO ori Dota 2, dar în vogă sunt și canalele de poker. Jucători profesioniști le arată urmăritorilor ce strategii de joc sunt optime, analizează diverse poker hands , explică mocul în care își calculează pașii și au format comunității importante. Streaming-ul de poker a devenit așadar și el foarte popular pe Twitch.
La modă sunt și streamerii de travel. Sunt oameni care călătoresc și, cu ajutorul unui dispozitiv mobil, le arată urmăritorilor locurile în care ajung în timp real. Astfel, urmăritorul simte oarecum că este în acel loc și se bucură să descopere diverse peisaje sau locații. În orice caz, important este să faci streaming cu lucrurile la care te pricepi, nu cu cele care sunt în tendințe. Încearcă să oferi un conținut de calitate și sunt șanse mari ca numărul urmăritorilor tăi să crească.
Alte sfaturi pentru a avea succes pe Twitch:
1. Investește în calitate! Numărul streamerilor este în continuă creștere, iar diferența este făcută și de calitatea conținutului oferit, indiferent că e vorba despre tematica acelui canal, fie că e vorba despre calitatea la care transmiți.
2. Folosește suprapuneri! Reprezintă o funcție interesantă care îți permite să adaugi elemente grafice în timpul live-urilor. Acestea sunt personalizate, iar multe dintre ele sunt gratuite.
3. Promovează-ți canalul în afara Twitch! Dacă ești deja activ pe alte platforme precum TikTok ori YouTube, ori dacă ai mulți urmăritori pe Facebook sau Instagram, anunță-i pe aceștia că ești activ și pe Twitch și roagă-i să te urmărească. Astfel, canalul tău va putea avea o creștere mai puternică.