Pentru ca ” iarna nu-i ca vara” tine cont de cateva sfaturi pe timp de sezon rece:
Ai grija ce cauciucuri folosesti:
Chiar daca sunt obligatorii cauciucurile de iarna, verifica totusi starea de uzura a lor, mai ales daca le-ai folosit si vara trecuta. De cele mai multe ori un cauciuc de iarna foarte uzat, folosit si pe timp de vara, este mult mai periculos decat unul de vara sau all season folosit pe timp de ger sau zapada.
Nu uitati: amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarna este cuprinsă între 603 lei şi 1430 lei, iar poliţistul vă va reţine şi certificatul de înmatriculare al maşinii şi vă va da între 9 şi 20 de puncte de penalizare.
Presiunea in roti
Presiunea este foarte importantă în timpul iernii pentru că asigură o aderenţă mai bună. Aderenta este de obicei scăzută din cauza drumului ud sau inghetat, iar temperatura face ca presiunea aerului din cauciucuri să scadă. Astfel, este foarte important ca atunci când îţi montezi anvelopele de iarnă, dar şi pe parcursul sezonului rece, să verifici dacă ai cauciucurile umflate cum trebuie.
Ce combustibil folosesti?
Motoarele pe benzina nu prea au alternative la pompa, maxim, pentru a proteja motorul se pot folosi aditivi anti-inghet, in schimb, la motoarele diesel este recomandata motorina de iarna, care ajuta la o aprindere mult mai usoara.
Nu uitati nici de filtrele de combustibil. Iarna este indicat sa aveti grija sa folositi unele noi.
Verifica Bateria
Iarna bateria este de 2-3 ori mai solicitata la pornire decat vara, iar puterea ei scade chiar si cu pana la 50 %. Ca sa nu ai surprize dimineata ca nu-ti porneste masina respecta cateva lucruri simple:
– daca bateria ta e mai veche de 3 ani testeaz-o la un service
– verifica contactele ca sa nu fie uzate, deteriorate sau ruginite
– stinge casetofonul, luminile farurilor, lumina din interior, ventilatia sau stergatoarele inainte de pornirea motorului. Toate acestea consuma curent necesar pornirii. Dupa aceea puteti sa le folositi fara probleme.
Ai grija de stergatoare sau incuietori:
Inlocuieşte lamelele ştergătoarelor dacă sunt uzate şi foloseşte un lichid special pentru curăţarea parbrizului. Când laşi maşina în parcare ridică stergatoarele pentru a nu ingheţa. Poţi dezgheţa parbrizul cu sprayuri speciale sau poţi folosi o răzuitoare pentru gheaţă.
Fiecare şofer poate folosi un spray special împotriva îngheţului, cu care să pulverizeze seara încuietorile maşinii. De asemenea, poţi pulveriza spray siliconic şi pe chederele uşilor, ca acestea să nu se lipească la ger.
Atentie la Frana de mana in parcare!
Este indicat sa nu folosesti frana de mana atunci cand este ger afara. Risti ca aceasta sa se blocheze din cauza cablului inghetat.
Nu uita de trusa de urgenta:
Orice sofer trebuie sa aiba pe timp de iarna o lopata de zapada, Racletă pentru răzuit gheaţa, Spray antiîngheţ, Lanţuri antiderapante (daca plecati la drum) si Cabluri de tensiune. Toate acestea le gasesti sub 100- 150 de lei in orice hypermarket.