O dieta sanatoasa ajuta creierul micsorand riscul de imbolnavire de Alzheimer, insa o schimbare de dieta nu le poate ajuta pe persoanele care au deja probleme legate de memorie, conform concluziilor unui nou studiu, transmite site-ul LiveScience.com. Acest studiu a masurat nivelurile biomarkerilor asociati maladiei Alzheimer, inclusiv nivelul anumitor proteine din maduva spinarii.
De-a lungul acestui studiu de 4 saptamani, la participantii sanatosi care au mancat alimente nesanatoase – bogate in grasimi saturate si in zahar – s-au observat modificari ale acestor biomarkeri (insulina, colesterol, glucoza din sange, nivelul lipidelor si al fluidului cerebrospinal) care indica un inceput de afectare sau imbolnavire a creierului. „Dieta poate fi un important factor modulator al riscului de Alzheimer”, conform concluziilor acestui studiu.
Participantii la studiu care inregistrau deja minore probleme de memorie si au primit hrana sanatoasa, au inregistrari schimbari minore ale biomarkerilor asociati maladiei Alzheimer. Acest studiu va fi publicat in numarul din iunie al revistei Archives of Neurology.
Au existat si alte studii care au evidentiat legatura dintre dieta si abilitatile cognitive. Spre exemplu, unele studii au indicat faptul ca exista un raport de asociere intre obezitate si un risc crescut de a suferi de dementa.
Sursa: Agerpres