Până să ajungă (din nou) la guvernare, PNL anunța pe toate gardurile și pereții de pe Facebook ori prin comunicate de presă și alte forme de manifestare a declarațiilor politice că urmează să depolitizeze educația dacă ajunge la cârma ministerului de resort, arătând ani de zile cu degetul, pe bună dreptate, funcțiile cheie din inspectoratele școlare: generalii și adjuncții din IȘJ-uri. Pentru că am tot văzut filmul ăsta, eu nu i-am crezut, scrie romaniacurata.ro.
Au trecut două luni de când PNL se află la guvernare, iar la educație am văzut să se întâmple fie tot felul de tâmpenii pe nepusă masă (vezi OUG privind ANIMV, criticat inclusiv de ANOSR, sau vacanța fracționată pentru sărbătorile pascale), fie diverse acțiuni de imagine la care subscriu, din păcate, și actori din societatea civilă din motive care îmi scapă, dar numai lucruri relevante nu. S-a întâmplat ceva pe linia majorării finanțării per elev, pe linia transportului județean pentru elevi, pe linia doctoratelor plagiate sau pe cea a acordării burselor școlare?
Apropo, s-a încheiat anul 2019 și, odată cu el, pare că a intrat la apă și elanul Consiliului Elevilor. Și zic asta pentru că îi văd zâmbind frumos în fotografii pe la Craiova cu guvernanții pe care până acum două-trei săptămâni îi somau. Le-am tot zis acestor adolescenți care îmi sunt simpatici că nu vor primi niciun cuantum minim și mai ales buget pentru el la nivel național pentru burse și că toată energia trebuie să o dedice planului local, prin petiționarea și presarea autorităților locale să respecte legea. Căci ministerul nu e în stare să trimită nici măcar o circulară către IȘJ-uri prin care să le pună în vedere să își facă treabă, numărând măcar UAT-urile care acordă sau nu burse.
Și uite așa ajungem la aceste IȘJ-uri care nu își fac treaba, neîndeplinindu-și atribuțiile din ordinul ce le reglementeaza organizarea și funcționarea. În aceste două luni de mandat, 8 șefi de inspectorate școlare au fost schimbați. Credeți că ministrul Anisie a organizat vreun concurs sau măcar să dea impresia că nu va face ca pesediștii pe care i-a tot criticat? Pauză!
Toți generalii numiți de Anisie sunt activiști, membri ori aleși locali ai PNL:
Alba: Elena Ignat, membru PNL;
Arad: Marius Gondor, membru PNL;
București: Ionel Pușcaș, consilier local PNL @ Sector 6;
Caraș-Severin: Carina Pristavu, activist PNL;
Dâmbovița: Sorin Ion, consilier județean PNL;
Mehedinți: Daniela Trancotă, consilier județean PNL;
Neamț: Mihai Obreja, consilier local PNL;
Suceava: Grigore Bocanci, consilier local PNL.
plus Constanța, unde Sorin Mihai (UNPR) a sărit în barca PNL. Deci 9 inspectori școlari generali and counting…
Pe această temă a reacționat astăzi Uniunea Sindicatelor Libere din Învățămȃntul Preuniversitar (USLIP) din Iași, care l-a invitat pe Klaus Iohannis să își aducă aminte de răspunsul la întrebarea pe care Moise Guran i-a adresat-o pe 5 decembrie 2018 în cadrul evenimentului de lansare a raportului România Educată, prin care a criticat dur politizarea din inspectoratele școlare. Totuși, nu am înțeles exact care sunt așteptările sindicaliștilor de la Klaus Iohannis. Să o aducă pe doamna ministru cu picioarele pe pământ? Mai bine ați fi adresat scrisoarea baronilor PNL care au prestat în campanie pentru Iohannis sau către structurile alea ce i-au plasat lui Anisie tot felul de personaje în cabinet, pe lângă cabinet, pe cabinet și așa mai departe.
Cât despre Monica Anisie, degeaba căută cu disperare acțiunile de imagine dacă face exact pe dos față de ceea ce și-a asumat înainte sau chiar la preluarea mandatului de la Ministerul Educației, când am fost în vizită la minister în contextul proiectului Școli Curate pentru a-i transmite ce credem noi că arde pe zona preuniversitară.
Închei cu o provocare pentru ai noștri: dacă cele peste 81 de mii de semnături pentru depolitizarea educației strânse la petiția lui Tudor Chirilă sunt pe bune, aș fi tare curios să văd câți oameni se vor strânge în stradă la un protest împotriva practicilor pesediste pe care PNL le-a preluat și le duce mai departe în ceea ce privește inspectoratele școlare. Hai, putem? Noi susținem. Doar nu am semnat petiția degeaba.
Cristian Ghingheş / romaniacurata.ro