Frunzele de mentă și ceaiul de mentă în particular erau folosite încă din Grecia antică, pentru a da un gust răcoritor compoturilor de fructe, dar și ca parte a unor parfumuri naturale. De asemenea, în multe culturi menta era un simbol al ospitalității gazdelor și era oferită musafirilor.
Ceaiul de mentă poate fi preparat în mai multe moduri în funcție de obiectivul său (pentru răcorire în timpul perioadelor caniculare sau cu scop medicinal).
De exemplu, indienii preferă Pudina Chai, un ceai de mentă foarte aromat. Rețeta e bazată pe prepararea clasică a ceaiului cu apă fierbinte adăugată peste frunzele de mentă, doar că această rețetă implică două linguri de frunze proaspete de mentă și un plic de mentă uscată, peste care se adaugă apa și se lasă timp de 5 minute; după trecerea celor 5 minute se adaugă 30 ml de lapte și zahăr după gust. Pentru un plus de aromă poți adăuga o frunză de busuioc.
Ceaiul marocan de mentă necesită pe lângă frunze proaspete de mentă și un plic de ceai verde. Prepară ceaiul ca mai sus adăugând lângă frunzele de mentă și plicul de ceai verde. Lasă timp de 3 minute, apoi adaugă zahăr sau miere după gust.
Pentru zilele călduroase de vară ceaiul de mentă rece se prepară din zece frunze de mentă proaspătă, sucul de la o lămâie și câteva rondele de castravete. Apa fierbinte se toarnă peste frunzele de mentă și se lasă 5 minute după care se adaugă zahăr sau miere după gust. Se lasă la răcit după care se adaugă sucul de lămâie și rondele de castravete. Se pune la frigider și se servește după cel puțin trei ore cu 1-2 cuburi de gheață.
Pentru a te bucura de efectele sale asupra sănătății, trebuie să folosești o rețetă de preparare a ceaiului puțin diferită. Pentru acestă rețetă vei avea nevoie de frunze proaspete de mentă și de mentă uscată, vrac sau la pliculeț, deși este de preferat vrac. Dacă ai timp și spațiu poți obține chiar tu mentă uscată întinzând pe foi de ziar, într-un loc ferit de soare și de circulație, frunze proaspete de mentă. Acestea se vor usca în aproximativ o săptămână.
Revenind la rețeta de ceai de mentă, aceasta necesită o lingură de frunze de mentă proaspete, o linguriță de frunze uscate, și apă. Adu apa la fierbere, adaugă menta, și lasă timp de 12 minute. Pentru un efect sporit pune de la început menta în apă și fierbe-le împreună.
Strecoară și servește ceaiul fierbinte – pentru a te bucura de toate beneficiile acestuia evită să îl îndulcești. Dacă vrei poți adăuga și alte plante, care în combinație cu ceaiul reduc stresul (lavandă), atenuează indigestia (ghimbirul), sau ajută la detoxifiere (dacă adaugi câteva semințe de fenicul).
Pentru tratament extern înmoaie o dischetă demachiantă în ceai și șterge zona afectată.