Conform ultimelor date ale modelării numerice, vremea se va menține caldă și în luna octombrie, cu o medie mai degrabă apropiată de normalul ultimei perioade a lunii septembrie. De asemenea, precipitațiile așteptate a se înregistra in octombrie 2020 vor fi deficitare, cu precădere în partea sud-estiecă a țării, unde seceta deja extremă se va accentua tot mai mult.
Primele 10 zile a lunii octombrie vor fi ușor mai calde, comparativ cu media climatologică. După o răcire a vremii în primele zile 5 zile, care va aduce precipitații mixte pe crestele munților si ploi stratiforme la șes, va urma o altă încălzire ce va duce maximele termice până spre 25-28 de grade în sudul țării, iar în partea nordică se vor înregistra frecvent 20-25 de grade.
În regiunile intracarpatice, se vor acumula pe arii extinse 15-20 de mm, astfel de cantități de apă fiind totuși apropiate de normalul climatologic al perioadei.
A doua perioadă a lunii va fi dominată de o zonă de presiune ridicată, ce va acapara întreaga parte centrală estică a continentului. Astfel, precipitațiile vor lipsi aproape întregime, iar temperaturile se vor situa cu mult peste media climatologică normală. În sudul României se vor înregistra maxime de 20-25 de grade, în timp ce în nord, acestea se vor situa în general între 17 – 22 de grade.
De asemenea, cerul senin și aerul uscat vor favoriza formarea inversiunilor termice pe văi și în depresiuni, unde noaptea temperaturile vor coborî frecvent sub 0 grade, în aceste zone urmând să se formeze brumă și chiar îngheț la sol, în mod local.
În ultima decadă a lunii octombrie va fi marcată o schimbare a circulației în troposferă la nivelul Europei, ciclogeneza în Oceanul Atlantic urmând să se intensifice, astfel încat o serie de fronturi atmosferice vor traversa și Romania de la vest spre est. După trecerea de Munții Carpați, benzile noroase vor ajunge sărăcite în precipitații în Muntenia, estul Olteniei, Dobrogea si sudul Moldovei, acestea urmând să se confrunte în continuare cu un deficit precipitabil sever.
Din punct de vedere termic, ultima perioadă a lunii va fi una oscilantă, cu zile în care se vor înregistra abateri negative de temperatură și zile mai călduroase, însă media perioadei va fi destul de apropiată de normalul termic. În sud se vor înregistra maxime de 15-20 de grade, iar în partea nordică, acestea vor fi cuprinse în general între 12 – 17 grade, chiar ușor mai scăzute în depresiunile intramontane (10-11 grade, în medie).