O serie de estimări meteorologice pentru următoarele patru săptămâni realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată au devenit publice. Acestea arată ce se întâmplă cu vremea în perioada următoare.
În prima săptămână a intervalului, 8 – 15 iunie, va fi mai cald decât a fost în mod obișnuit în această perioadă, în regiunile estice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval. Cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra în sudul și estul țării, unde se vor atinge maxime de 23-24 de grade Celsius.
Va ploua mult, mai ales în zona Munților Apuseni, unde se vor înregistra și cele mai reduse temperaturi ale intervalului, în jurul valorii de 16 grade. Excepție vor face regiunile estice și sud-estice unde cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare.
A doua săptămână a intervalului, 15 – 22 iunie, aduce ploi în exces în jumătatea nordică a țării. Temperatura aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile țării. În vest și centru vor fi înregistrate temperaturi apropiate de 30 de grade Celsius, arată meteorologii.
În săptămâna 22 – 29 iunie vremea va fi normal de caldă, în toată țara, iar cantitățile de ploaie, de asemenea, se vor încadra în valorile medii obișnuite pentru acest interval. În partea sudică, temperaturile vor depăși 24 de grade, în timp ce în cea mai mare parte a țării se vor situa în jurul valorii de 20 – 22 de grade Celsius.
Ultima săptămâmă a intervalului estimat, 29 iunie – 7 iulie vine tot cu temperaturi normale pentru această perioadă, în timp ce regimul pluviometric va fi local deficitar în regiunile vestice. În restul țării, cantitățiule de ploi vor fi apropiate de cele normale, transmite ANM. Valorile temperaturilor înregistrate vor depăși 24 de grade în sudul și vestul țării, iar în rest vor urca până la 22 de grade Celsius.
Conform meteorologilor, în această prognoză ”este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs”.