Desigur că nu întâmplător Gabriel Zetea a ales să-și anunțe candidatura pentru președinția Consiliului Județean la Ulmeni, adică acolo unde practic, PSD nu există. Se află în schimb un electorat tributar primarului Morar și ostil social-democraților. Nu trebuie să-i reproșăm ceva primarului care a reușit în două mandate să construiască o masă electorală pe care o poate manevra în interesul lui.
Ne vine însă greu să credem că alegătorii așa ziși de dreapta din Ulmeni vor merge să-l voteze pe Zetea, după ce ani mulți au făcut alergie la PSD. Cei mai datori primarului o vor face, dar majoritatea nu, dimpotrivă, vor vota cu alt candidat de dreapta, aproape sigur cu Ionel Bogdan, în lipsa lui Lucian Morar pe lista candidaților.
Oare să nu-i fi spus nimeni lui Zetea că Ulmeni ar fi cea mai nepotrivită alegere pentru asemenea anunțuri care au importanță în economia voturilor viitoare? Dacă tot a vrut să transmită acest mesaj alegătorilor, locul cel mai potrivit ar fi fost municipiul Sighetu Marmației, condus de un primar PSD, un fief al social-democraților. La fel de bine se potrivea Șomcuta Mare, sau chiar orașul Seini, locul de baștină a lui Zetea. Astfel de evenimente de regulă se petrec în familia politică, printre membri și simpatizanții partidului, nicidecum printre adversari notorii care, speranțe zadarnice, se vor transforma în prieteni peste noapte.
Să nu-i fi spus nimeni lui Zetea că majoritatea aleșilor PSD din județ nu este de acord cu aventura în care s-a băgat, cu prietenia surprinzătoare cu unul dintre cei mai înverșunați dușmani ai lor? Dincolo de nemulțumirea să-i zicem politică, primarii cu multe mandate, unele „istorice” deja, funcționarii din administrație și instituțiile deconcentrate nu pot să se simtă bine când văd că președintele lor negociază de unul singur posturile pe care urmează să le ocupe cei din partidul lui Morar, evident nominalizați de el.
Se pare că pe listele de la parlamentare Morar o să aibă locul doi la deputați, în vreme ce Johnny Moldovan ar urma să revină în postul de vicepreședinte al CJ. Numai așa se va putea acoperii în întregime de ridicol CJ. Mai mult, numărul consilierilor județeni ar ajunge la o cifră pe care PMP n-a atins-o nici atunci când însemna ceva în Maramureș. Normal că și prin instituțiile publice își vor face apariția analfabeții morarului, el demonstrând nu o dată că știe să își negocieze interesele personale.
Astăzi l-am auzit pe Ciolacu spunând că PSD va trebui să obțină în alegeri o cifră care începe cu 5 pentru a fi siguri că va conduce guvernul. Sigur că și „revoluționarul” Ciolacu vorbește mai nou vrute și nevrute, se agită ca o maimuță tuciurie îmbătat de damful puterii. Dacă aș fi în locul liderilor PSD Maramureș m-ar cuprinde îngrijorarea pentru că în loc să se pregătească de alegeri se ocupă de alianțe și tovărășii din care nu au nimic de câștigat. Se știe că nimic nu e mai primejdios în politica decât capul cu minte puțină. Și în PSD Maramureș cam ăștia fac legea.
Marginalizați și umiliți, liderii din teritoriu îl vor lăsa pe Zetea și noua lui camarilă să facă orice. Că doară n-or fi bătuți în cap să se zbată să adune voturi pentru gașca guralivului primar din Ulmeni, adică pentru cei mai mari dușmani ai lor într-un trecut nu prea îndepărtat. Vor adopta poziția ghiocelului dar nu o să facă mare lucru pentru victorie. Cel mai probabil „nucleul dur” al social-democraților nu se va duce la vot. E singura modalitate de răspuns la mizeriile care se derulează acum.
Și, ca tacâmul să fie complet, a apărut zvonul că liberalul Mircea Cirț ar putea fi nominalizat pentru a candida la postul de primar în Baia Mare. Nu cred să existe o anomalie mai mare. De fapt e pur și simplu nesimțire și bătaie de joc la adresa electoratului PSD. Ca și în cazul lui Lucian Morar, compromisul cu Cirț e de domeniul medicilor de specialitate. I-o fi spus „locotenenții” ridicați mai nou în rang care-l înconjoară, că Cirț aduce câteva mii de voturi de la minoritatea religioasă pe care o păstorește, la care se adaugă cele ale electoratului tradițional al PSD și gata, a dat lovitura. Sigur că nu se gândește să câștige primăria, dar ar plusa la numărul de consilieri putând spera la un post de viceprimar.
Socoteală greșită și păguboasă. Simpatizanții partidului, și chiar membri acestuia nu vor vota niciodată cu un individ vopsit în culori liberale, dispus acum să-și schimbe peruca doar, doar va înhăța ceva mai mult decât are. Apoi, băimărenii de stânga n-ar vota nici picurați cu ceară un candidat care nu este de religie ortodoxă. Biserica va găsi metodele legale prin care alegătorii vor fi convinși să nu dea orașul pe mâna unui personaj de altă confesiune atâta vreme cât ortodocșii alcătuiesc o majoritate covârșitoare. Nu insist aici pentru că nu-i cazul, lucrurile sunt cât se poate de clare.
Într-un fel e de înțeles disperarea conducerii PSD în problema alegerilor din Baia Mare, temându-se că eșecul precedent se va repeta. Sunt destule indicii că de data asta ar putea ajunge chiar pe locul patru, după PNL, AUR și USR. Ar fi o „răsplată” binemeritată pentru Zetea și camarila de incompetenți care de zece ani n-au reușit să scoată organizația municipală din puțul în care tot ei au scufundat-o. Cum vrei să obții rezultate acceptabile în alegeri când nu ai o structură competitivă în cea mai importantă organizație din județ?
De pe vremea regretatului doctor Ioan Blăjan și a lui Mircea Dolha PSD Baia Mare nu înseamnă absolut nimic, de fapt nici nu mai există, datorită incompetenței și indiferenței cu care a fost tratată de conducerea județeană. Nici măcar alegeri corecte n-au fost în stare să organizeze vreme de un deceniu ca să aibă un președinte statutar. L-au proptit în funcție pe Florin Tătaru pentru că acesta era prieten cu mai mulți indivizi locali influenți, dar a renunțat când și-a dat seama că se luptă cu morile vânturate de cei care nu vor să fie nimic aici. L-au numit apoi pe Călin Matei interimar, cel mai probabil ca să-și frângă gâtul pentru a avea motive să-l scoată de pe lista eligibililor la parlamentare. Manevra a reușit, obiectivul a fost atins, organizația tot în rahat până în gât se scaldă.
Sincer, nu știu cine conduce organizația, și nici nu mă interesează din moment ce se vede de la o poștă că demența liderilor filialei se manifestă din ce în ce mai îngrijorător. Știu însă, cum știe oricine că alegerile nu se pot câștiga de un partid care refuză sistematic să se organizeze la nivelul capitalei județului. (va urma)