De ce atacă hackerii?
Hackerii acționează din mai multe motive: politice, personale, aleatoriu sau ca răspuns la persoanele potențial dăunătoare sau periculoase. Deși nu există întotdeauna un motiv sau un stimulent pentru hackerii de azi, cunoașterea a câteva dintre motivele care determină un hacker să fure date sau să compromită dispozitivul unui utilizator este utilă și oferă informații valoroase care te pot ajuta să te protejezi. Unele dintre cele mai frecvente motive pentru care un hacker țintește o persoană, un site web sau chiar o întreagă corporație sau organizație sunt:
- Pentru a fura / scurge date și informații: în majoritatea cazurilor, hackerii încearcă să fure date de la utilizatori pentru a deturna conturile bancare
- Motivația politică: Mulți hackeri și-au folosit abilitățile în scopuri politice. Odată cu creșterea invaziei vieții private și a cenzurii online, mai mulți hackeri își exprimă astăzi opoziția cu deturnări masive de site-uri web, încălcări de date și hack-uri.
- Prezentarea vulnerabilităților: hackerii etici nu încearcă să atace persoane sau corporații cu intenții negative. Hackerii etici se mândresc cu expunerea vulnerabilităților potențiale în site-uri web, software și baze de date online, pentru a ajuta la schimbul de informații cu creatorul sau proprietarii. Hackerii etici găsesc de obicei o mare satisfacție în descoperirea potențialelor erori sau vulnerabilități în script. Aceștia ajută la securizarea actualizărilor pentru utilizatori și consumatori.
- Câștig financiar: un stimulent major pentru hackeri include câștigul financiar. Atunci când un hacker este capabil să obțină acces la un cont bancar, la datele unui utilizator sau chiar la informații financiare sensibile, acesta poate lua datele pe care le-a colectat și le poate folosi pentru propriul avantaj, motiv pentru care este imperativ să vă protejați online în orice moment.
- Notorietate: indiferent dacă un hacker este un boboc de liceu sau un programator pensionat, mulți hackeri piratează pentru simplă plăcere, precum și pentru notorietate. Hackerii pot ataca un site web din motive personale, pentru a răspândi vestea vulnerabilității respectivului site sau pentru a bloca pur și simplul fluxul de operare.
Cum folosesc hackerii rețelele sociale pentru a fura date
Creșterea numărului cazurilor de furturi de date sau de identitate se explică și prin decizia hackerilor de a căuta pe rețelele de socializare potențialele victime. Cunoașterea modului în care hackerii folosesc rețelele sociale pentru a fura și utiliza datele este o modalitate de a vă proteja de solicitări de prietenie suspecte, atacuri de phishing prin parolă și chiar furt de identitate online.
Crearea profilurilor personale false
Mulți hackeri folosesc tehnica de a crea profile personale false sau replici ale unui profil original pentru a înșela membrii familiei și prietenii unei persoane. Profilurile false sau „profilurile spam” au crescut în ultimul deceniu, motiv pentru care este esențial să verificați toate cererile de prietenie pe care le primiți, monitorizând în același timp platformele de rețele sociale pe care le utilizați pentru duplicatele propriului profil.
Duplicarea identității unui angajat
Dacă aveți o pagină de afaceri pe rețelele de socializare, este important să verificați dacă toți angajații dvs. sunt cei care spun că sunt online, în special în timp ce vă reprezintă compania. Hackerii pot încerca să falsifice identitatea unui angajat în încercarea de a obține și utiliza datele clienților. Uzurparea identității angajaților poate fi, de asemenea, utilizată pentru a avea un impact negativ sau pentru a afecta reputația unei companii sau a unui brand.
Hackerii vă cunosc interesele, hobby-urile și preferințele
Hackerii își fac adesea timp pentru a afla mai multe despre victimele lor înainte de a încerca să le fure identitatea, să le deturneze profilul sau chiar să le fure parolele și alte informații personale. Dacă contul dvs. de socializare este public și toate postările dvs. sunt disponibile pentru a fi văzute de lume, puteți deveni cu ușurință o țintă vulnerabilă de hacking, mai ales dacă hackerul crede că aveți ceva de oferit în schimb. Tot ceea ce postezi public poate fi folosit pentru a afla mai multe despre tine, pentru a descoperi parole și chiar pentru a-ți urmări programul zilnic.
Vă pot urmări programul
Una dintre cele mai simple modalități prin care un hacker poate afla mai multe despre o potențială victimă este de a afla mai multe despre programul acesteia printr-o rețea de socializare. Dacă conturile dvs. de socializare sunt publice sau chiar dacă doar unele dintre actualizările dvs. sunt vizibile public, vă asumați riscul de a deveni ținta unui hacker sau chiar a unui alt criminal sau spărgător offline. Infractorii și hackerii profită, deopotrivă, de social media pentru a urmări munca, vacanța și chiar programele extrașcolare ale victimelor. Dacă un hacker încearcă să fure date din casa dvs. sau chiar să spargă sistemul de securitate, poate folosi rețelele sociale pentru a determina cel mai bun moment pentru a trece la acțiune, în funcție de programul dvs. de lucru, precum și când familia dvs. este de obicei plecată de acasă.
Sfaturi pentru a vă proteja de hackeri pe rețelele sociale
Deși poate părea descurajator să folosești rețelele de socializare după ce ai aflat mai multe informații despre cum le folosesc astăzi hackerii, poți profita la maximum de toate avantajele oferite de acestea cu câteva modificări și modificări puse în aplicare.
Pune-ți profilul pe privat
Luați întotdeauna în serios noțiunea de profil privat. Citiți și examinați termenii și condițiile unei rețele sociale, precum și politica de confidențialitate a acesteia pentru a afla mai multe despre controlul și protejarea datelor dvs., precum și datele pe care le partajați cu platforma în sine. Activați întotdeauna toate controalele și opțiunile de confidențialitate din zona Setări a rețelei dvs. sociale preferate.
Verificați frecvent setările de confidențialitate și de cont, mai ales după ce s-a făcut o actualizare a politicii de confidențialitate, deoarece aceste opțiuni și selecțiile dvs. se pot modifica fără notificare. Păstrați profilul dvs. privat sau restricționat doar pentru prieteni, pentru a reduce la minimum șansele hackerilor de a avea acces la informațiile dvs.
Utilizați un VPN când sunteți online
Utilizați un VPN ori de câte ori sunteți online, indiferent dacă vă verificați e-mailul, contactați un partener de afaceri, vă verificați contul bancar sau achiziționați un produs nou. Cu un VPN (https://surfshark.com/servers/romania), câștigați liniștea sufletească în timp ce navigați, știind că datele dvs. sunt criptate și securizate în orice moment. A avea un VPN este, de asemenea, optim dacă sunteți interesat de o experiență online anonimă. Cu un VPN, este posibil să utilizați o adresă IP generată aleatoriu sau o adresă IP cu locația originală, regiunea sau țara la alegere. Utilizarea unui VPN este o modalitate de a rămâne protejat fără a expune adresa IP permanentă a gospodăriei dvs. de fiecare dată când sunteți online sau utilizați rețelele sociale.
Actualizați-vă parola (parolele) în mod regulat
Într-o lume a încercărilor de hacking constante și a creșterii încălcării intimității online, schimbarea și actualizarea regulată a parolelor este o necesitate. Schimbarea regulată a parolelor dvs. poate împiedica hackerii să vă identifice drept țintă atunci când apare o actualizare a datelor sau când este expusă o vulnerabilitate în social media. Utilizați un manager de parole pentru a urmări mai bine parolele și pentru a le stoca automat pe computer sau pe dispozitivele voastre.
Atunci când creați o parolă, evitați să utilizați informații personale și detalii precum numele animalelor de companie, datele nașterii sau chiar informații precum numele de fată al mamei dvs., deoarece aceste informații pot fi cercetate și găsite public. În plus, utilizarea parolelor relevante pentru viața dvs. de zi cu zi poate fi extrem de riscantă dacă conturile dvs. de socializare sunt publice. Hackerii vor căuta orice informații personale și detalii despre o persoană atunci când încearcă să ghicească sau să spargă parolele pe social media.
Evitați partajarea locațiilor publice
Toată lumea adoră să împărtășească momentele distractive pe care le au în timp ce călătoresc, explorează lumea și chiar își petrec timpul cu cei dragi. Cu toate acestea, cel mai bine este să evitați partajarea locațiilor publice pe rețelele de socializare, mai ales dacă sunteți încă departe de casă.
Dacă doriți să împărtășiți locația dvs. publică în fotografii sau ca amintiri, este recomandat să faceți acest lucru numai după ce v-ați întors acasă.
Acceptați numai cererile de prietenie de la persoane pe care le cunoașteți
Evitați să acceptați toate cererile de prietenie și verificați întotdeauna identitatea persoanei care solicită să vă fie prieten. Dacă primiți o cerere de la un profil cu o imagine care arată similar cu un prieten cu care sunteți deja conectat online, nu o acceptați automat. În schimb, verificați dacă prietenul dvs. a creat un cont alternativ.
Conștientizarea pericolului reprezentat de hackerii prezenți pe rețelele de socializare este esențială pentru a reduce riscul de a deveni o țintă sau, în unele cazuri, chiar o victimă. Înțelegând unde să căutați hackeri și știind cum să vă protejați conturile online, puteți continua să navigați pe internet și să folosiți rețelele sociale fără să vă simțiți nervoși sau îngrijorați de faptul că vă puneți pe voi înșivă, pe cei dragi și informațiile dvs. în pericol.