Buletinele de vot au fost tiparite in Maramures cu trei zile inainte de termenul limita fixat la nivel national. In judet au fost tiparite 924.200 de buletine de vot, care vor fi trimise in teritoriu vineri, 28 noiembrie. Cetatenii vor putea vota la alegerile parlamentare doar pe baza cartii sau buletinului de identitate. Ca si la alegerile locale din iunie, bolnavii din spitale sau detinutii Penitenciarului de Maxima Siguranta Baia Mare nu vor putea vota decat daca au adresa de domiciliu la sectia la care este arondata unitatea spitaliceasca sau penitenciarul.
Subprefectul judetului Maramures, Stefan Gonczi, a declarat ca tiparirea celor 924.200 de buletine de vot a fost finalizata inca de luni, desi termenul limita era fixat pentru data de 20 noiembrie.
S-au tiparit cu 10 % mai multe buletine de vot, asa cum se procedeaza de fiecare data la alegeri, pentru a fi evitata aparitia unor probleme. La cele 381 de sectii de votare din Maramures sunt arondati 426.986 de alegatori.
381 sectii de votare in Maramures
”In intreaga tara exista un program calendaristic. 20 noiembrie e ziua cand trebuie finalizata tiparirea buletinelor de vot. Inca de luni a fost incheiata tiparirea acestor buletine. Pe listele electorale permanente sunt inscrisi 426.986 de cetateni cu drept de vot, insa de fiecare data sunt tiparite cu 10 % mai multe buletine de vot. In Maramures sunt aceleasi sectii de votare, in numar de 381 de sectii de votare”, a spus Stefan Gonczi.
Buletin de vot tiparit de proba
El a aratat ca au fost mici greseli cu tiparirea buletinelor, insa acestea au fost remediate in cel mai scurt timp. Initial, s-a tiparit de proba un singur buletin de vot, insa s-a constatat ca de la alegerile locale din iunie unele partide neparlamentare si-au modificat sigla, astfel incat a fost nevoie de corectarea acestor detalii de pe buletinele de vot.
La urne doar cu actul de identitate
Maramuresenii vor putea vota doar cu cartea sau buletinul de identitate, nicidecum cu pasaportul. Cei care au probleme cu actul de identitate, fie ca l-au pierdut, fie ca s-au mutat recent si nu le este inscris noul domiciliu in cartea de identitate, se pot adresa pe parcursul intregii zile de duminica, 30 noiembrie la Serviciiile de Evidenta Informatizata a Persoanei.
”Nu poti sa votezi decat cu cartea de identitate sau cu buletinul. Trebuie sa dovedesti ca domiciliul tau permanent e in cadrul acelui colegiu. Nu se poate vota cu pasaportul pentru ca nu apare adresa . Poti vota, de exemplu, daca te afli in strainatate, daca ai rezidenta in acea tara, cu pasaportul”, a precizat Stefan Gonczi.
Listele electorale nu mai sunt in vazul lumii
Acesta a mai declarat ca avand in vedere ca pentru prima data listele electorale permanente nu vor fi afisate public, cetatenii au posibilitatea sa afle de la secretarii primariilor la ce sectii de votare sunt arondati sau pentru ce colegii uninominale voteaza.
”Listele electorale permanente nu vor fi afisate public. Trebuie sa intram in randul tarilor europene pentru ca datele cetatenilor sa fie protejate. Asta pentru ca pe liste apare atat numele si prenumele alegatorului, adresa sa de domiciliu, cat si codul numeric personal. Cei care vor sa stie la ce sectie de votare trebuie sa voteze se pot adresa secretarilor primariilor. E bine de mers, pentru ca e neplacut sa mergi cu actul de identitate la votare si sa nu te regasesti pe listele electorale”, a adaugat subprefectul Stefan Gonczi.
Urna volanta vine doar prin BEJ
Ca si la alegerile locale din luna iunie, bolnavii internati in spitale si detinutii de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Baia Mare nu vor putea vota decat daca adresa lor de domiciliu figureaza in colegiul uninominal in care se afla. In ce priveste urna volanta aceasta trebuie solicitata in scris de la presedintele Biroului Electoral Judetean. La solicitarea scrisa trebuie atasat si actul medical care sa ateste ca persoana in cauza nu se poate deplasa.
”Daca esti internat la spitalul din Baia Mare si ai domicliul la Borsa e clar ca nu poti vota. Doar cei de pe strazile arondate. La spital vor fi sectii de votare, de exemplu in Borsa, pentru ca nu s-a gasit o alta locatie potrivita. Sectia de votare de aici nu este pentru bolnavi, ci doar pe cetatenii de pe strazile arondate acestei sectii de votare. La fel este si in cazul penitenciarului. Nu li se ia dreptul de vot detinutilor, insa pot vota doar daca sunt arondati la sectia de votare de care apartine penitenciarul.”
Observatorii au loc speciale in sectii
Modul in care se desfasoara alegerile permanente va putea fi monitorizat atent si de observatorii acreditati. Spre deosebire de celelalte alegeri, de data aceasta observatorii vor avea locuri special amenajate in sectiile de votare. ”O noutate la aceste alegeri este ca va exista in sectiile de votare o zona destinata observatorilor acreditati. Toata lumea poate sa observe cum se desfasoara procesul electoral, dar nu sa umble prin sectia de votare sau in cabina de vot sa filmeze sau sa fotografieze. As recomanda sa nu se intre in conflict cu prevederile legale pentru ca e doar motiv de galceava. Fiecare trebuie lasat sa-si exprime optiunea in liniste, asta e frumusetea democratiei”, a concluzionat Gonczi.
Sursa: Camelia Tocaci