Vezi VIDEO
Timp de trei saptamani, baimarenii sunt asteptati sa-si faca cumparaturile pentru masa de sarbatori pe platoul din Piata Revolutiei, acolo unde este organizat Targul de Pasti. Producatori traditionali expun spre vanzare preparate ecologice, insa nu lipsesc nici mesterii populari. Evenimentul a debutat in aceasta saptamana, dar oferta este destul de slaba, comerciantii pregatindu-se sa vina in numar ridicat abia pe ultima suta de metri, atunci cand si clientii se inghesuie sa-si faca aprovizionarea.
Din aceasta saptamana, de miercurea pana sambata, producatorii traditionali se reunesc in cadrul Targului de Pasti, organizat in colaborare cu Primaria Baia Mare. Daca pana acum, produsele traditionale erau vandute doar in weekend, acum maramuresenii vor avea la dispozitie timp berechet pentru a-si achizitiona preparate bio.
“In aceste trei satamani, miercuri, joi, vineri si sambata, in fiecare din aceste zile si pana la Pastile credinciosilor ortodocsi vom fi aici, vom fi la dispozitia clientilor nostri cu produse, asa cum stiu ei, de buna calitate”, a spus Vasile Ciolte, vicepresedintele Asociatiei de Produse Traditionale si Ecologice Maramures.
Chiar daca nu s-au inghesuit la targ chiar din prima zi a evenimentului, producatorii au aratat ca in urmatoarele doua saptamani vor veni in numar mai mare pentru a-si vinde marfa. Comerciantii spera sa aiba clienti, dand asigurari ca ei nu vor scumpi produsele, desi e o practica uzuala inainte de sarbatori.
“Bugetul oricum e mai sarac de la an la an, dar pentru mancare mai da lumea, mai sacrifica un pic de buget. De anul trecut n-au mai crescut preturile deloc, nu cred ca cresc, criza e pe toata tara”, a aratat unul dintre producatorii din panificatie.
“Preturile nu le vom creste inainte de Pasti, vor fi aceleasi care au fost in cursul verii, 6-7 lei la litrul de vin, 15-20 de lei la tuica, depinde din ce e facuta”, a afirmat Teodora Trif, un alt producator din Maramures.
La Targul de Pasti se pot gasi preparate din carne, lactate, prajituri, cozonaci si traditionala pasca, dar si frucute si legume. In plus, sun prezenti si mesteri populari, dar si reprezentantii unor unitati de invatamant din Baia Mare care prezinta obiecte lucrate manual, banii proveniti din vanzarea acestora fiind apoi orientati spre actiuni caritabile.
Sursa: Camelia Tocaci