Vezi VIDEO
Preturile mult mai mici din Ucraina ii atrag precum un magnet pe sigheteni atunci cand vine vorba de cumparaturi. Intr-o zi obisnuita din saptamana, trec prin punctul vamal Sighetu Marmatiei, in medie, 1.500 de persoane, majoritatea romani, care pleaca in tara vecina pentru shopping. Daca pana in 2008, tigarile erau produsul cel mai cumparat de catre maramureseni, de la inceputul lui 2009, micul trafic cu tigari a devenit nerentabil, iar alimentele si detergentii au luat locul tutunului in topul celor mai des achizitionate produse.
Pana in urma cu un an, maramuresenii din partea de nord a judetului treceau zilnic granita cu Ucraina pentru a aduce cate un cartus de tigari in tara. Din 2009, legea a limitat numarul pachetelor de tigari ce pot fi aduse in Romania la doar doua, facand astfel micul trafic cu tutun nerentabil, dar crescand semnificativ contrabanda cu tigari. Totusi, cei care vor sa faca un ban de pe urma chilipirurilor din Ucraina se axeaza acum pe produse alimentare si detergenti, pe care le pot aduce cu kilogramele in Romania.
Pe, parcursul anului trecut, politistii de frontiera maramureseni au constatat o crestere cu 66% a actelor de contrabanda cu tigari. De altfel, politistii de frontiera spun ca se asteapta ca cifrele sa creasca si anul acesta, mai ales pe fondul acutizarii crizei.
„Traficul se mentine in parametri normali, dar este posibil sa creasca infractionalitatea privind traficul cu tigari, avand in vedere ca in 2009 am constatat o crestere a numarului de infractiuni la contrabanda cu tigari de 66% fata de anul 2008 si este posibil ca si in acest an sa avem o crestere a acestui fenomen, insa noi suntem pregatiti”, a precizat Iulia Stan, purtatorul de cuvant a Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Maramures.
Cu totul alta este situatia in ceea ce priveste celelalte produse, pe care romanii le gasesc la preturi aproape de doua ori mai mici fata de cele din tara noastra. Romanii trec granita pentru a-si achizitiona ulei, dulciuri, zahar, chiar si prajituri care costa mai putin cu 40, pana la 60%.
”Ma duc sa cumpar ulei, zahar, macaroane, dulciuri, pana si prajituri cumpar din Ucraina. Ies mai ieftin”, spune Ileana Sabadas. „De cinci lei, aduci doua sticle”, continua ea, referindu-se la ulei.
Podul de peste Tisa seamana cu parcarea unui supermarket. Oamenii se intorc cu plasele pline de cumparaturi, transportate in fel si chip. Unii le cara cu bicicleta sau motoscuterul. Altii le aduc in brate, dar nimeni nu vine cu mana goala.
„Merg in Ucraina la cumparaturi pentru ca sunt mai reduse (preturile, n.r.). Si un leu conteaza”, explica Ileana Agiu din Vadu Izei. Femeia are doar o plasa cu produse, dar spune ca merge de doua-trei ori pe saptamana in Ucraina, in functie de cum ii permite timpul.
Un grup de tineri traverseaza podul, fiecare cu cate doua pungi in care se vede ca au sticle de bautura. „Ne pregatim de revelionul pe rit vechi. Am cumparat bautura din Ucriana, ca e putin mai ieftina si mai buna. Unele produse sunt si la jumatate pretul. Altele sunt un pic mai scumpe de jumatate, dar tot profitabil e”, spune Alex, unul dintre ei.
Sursa: Angela Sabau