Noi fotografii de inalta rezolutie ale suprafetei lui Pluto, transmise de sonda New Horizons, apartinand NASA, dezvaluie diversitatea in forme de relief a acestei planete pitice, conform AFP.
De la munti inalti pana la campii, dune de nisip si ghetari, „Pluto prezinta o mare diversitate de forme de relief si o complexitate a proceselor (geologice), rivalizand cu orice alta planeta din sistemul nostru solar”, a comentat Alan Stern, coordonatorul misiunii sondei New Horizons.
„Daca un artist ar fi creat un astfel de tablou al lui Pluto inainte de survolul nostru, probabil ca m-as fi gandit ca a exagerat, insa chiar asa stau lucrurile pe aceasta planeta pitica”, a adaugat el.
Considerata o lunga perioada de timp drept cea mai indepartata planeta fata de Soare, Pluto a fost reclasificata drept planeta pitica in 2006, dar nu a fost niciodata observata indeaproape pana la survolul sondei New Horizons care a devenit in luna iulie primul ambasador al Terrei care s-a apropiat de acest corp cosmic.
Fotografiile de inalta rezolutie realizate de instrumentele sondei de dimensiunile unui pian de concert dezvaluie un peisaj fragmentat de lanturi muntoase inalte, oarecum similar cu cel al Europei, unul dintre satelitii giganticei planete gazoase Jupiter. In prezent sonda New Horizons transmite datele si fotografiile realizate spre Pamant, proces care va dura aproximativ 1 an. Fotografiile care au fost descarcate in cursul saptamanii trecute sunt de mare detaliu, fiind realizate de o rezolutie de aproximativ 400 de metri/pixel.
NASA a anuntat de asemenea ca, in urmatoarele zile, sonda va transmite fotografii cu trei dintre cei cinci sateliti ai lui Pluto, Charon, Nix si Hydra.
In timp ce transmite datele adunate in cursul survolului planetei pitice spre Pamant, New Horizons se indreapta spre noua sa destinatie, planetoidul 2014 MU69, un obiect inghetat cu diametrul mai mic de 45 de kilometri — un pitic prin comparatie cu Pluto al carui diametru este de 2.370 de kilometri. Acest obiect se afla la 1,6 miliarde de kilometri distanta de Pluto, care, la randul sau, se afla la 4,7 miliarde de kilometri distanta de Pamant in momentul intalnirii cu sonda New Horizons.
Atat Pluto cat si 2014 MU69 fac parte din Centura Kuiper, zona de la frontiera sistemului solar in care se afla zeci de mii de planetoizi, asteroizi si comete, unele foarte mici si altele, ca Pluto, suficient de mari pentru a fi catalogate drept planete pitice.
2014 MU69 este unul din cinci obiecte similare ce au fost descoperite in 2014 prin intermediul Telescopului Spatial Hubble. El a fost ales pentru ca se afla pe o traiectorie mai apropiata de directia de deplasare a sondei spatiale, nefiind nevoie de un consum de combustibil foarte mare pentru schimbarea directiei.
Dupa ce sonda isi va incheia periplul prin Centura Kuiper si daca va fi intr-o stare buna de functionare, NASA ar putea lua decizia unei noi prelungiri a misiunii si pentru spatiul interstelar. Pana la urma, indiferent daca misiunea va obtine sau nu finantari suplimentare, New Horizons se indreapta spre iesirea din heliosfera. Oamenii de stiinta sunt de parere ca sonda va dispune de suficienta energie pentru a pastra legatura cu Pamantul pentru urmatoarele cateva decenii si ar fi extraordinar daca ar putea fi reluate masuratorile realizate de sondele Voyager 1 si Voyager 2 de la iesirea din sistemul solar si patrunderea in spatiul interstelar.
Sursa: Agerpres