Reprezentanti ai Agentiei Regionale de Mediu Cluj, institutie care trebuie sa isi dea acceptul pentru functionarea Cuprom, ecologisti sau oameni interesati de viitorul municipiului Baia Mare au participat la dezbatere. Nu a fost nici urma de consilier local, lucru care dovedeste cat de mult ii intereseaza pe acestia starea de sanatate a baiamrenilor si a copiilor acestora.
Administratia Cuprom a fost reprezentata de directorul general al societatii, Adrian Chisu, si inginerul Mircea Manescu, de la firma care a asigurat consultanta pe proiect. Logic, cei doi au insistat asupra aspectelor pozitive, precizand ca se fac investitii de 10 milioane de euro. Oficialii combinatului au precizat ca instalatiile existente sunt sigure, prin urmare nu ar fi motive de ingrijorare.
Ecologistii baimareni prezenti la dezbatere nu au fost convinsi de pledoarie, Vasile Tatar precizand ca baimarenii nu trebuie sa cerseasca dreptul la viata, ci sa ii oblige pe marii poluatori sa le respectul dreptul la viata.
Un alt reprezentant al societatii civile, Aurelian Brancus, a punctat, spunand ca efectul gazelor este clar. ”Cosul fumega 24 de ore din 24 si nu emite ozon”, a aratat el. Acesta a fost completat de Emil Sasaran, care a precizat ca ”poti sa dai drumul pe cos 3-4 ore si sufoci populatia, iar pe 24 de ore (la cat se calculeaza media concentratiilor maxime admise) totul sa fie OK”.
Un semnal de alarma a tras insa medicul Ludovic Gorfy, care a precizat ca in afara dusmanilor clasici (plumb, cadmiu, arsen) au aparut si dioxinele si furaniile, care sunt nu doar toxice, ci si cancerigene. Substantele rezulta din arderea deseurilor, iar expunerea la acestea produc leziuni la nivelul pielii, afecteaza ficatul, duce la pierderea imunitatii, scaderea in greutate, oboseala etc.
Titlu din ziar:
Dezbatere publica
Nu cersim dreptul la viata, ci va obligam sa-l respectati!
Sursa: Graiul Maramuresului
Sursa: Viorica Parja