Baia Mare nu a scăpat de poluare, pentru că nici acum aerul urbei nu este curat. Măsurătorile efectuate de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Maramureş demonstrează că noxele din atmosferă sunt peste limitele admise. Băimărenii par însă că au renunţat să mai lupte. Pe cât de active au fost ONG-urile de mediu în urmă cu zece ani, pe atât de absente sunt acum, deşi problemele nu au dispărut. A existat doar o perioadă în care marii poluatori ai municipiului şi-au încetat activitatea din motive financiare, astfel încât era firesc ca şi gradul de poluare să scadă.
Acum însă, atât la fostul combinat metalurgic Phoenix, cât şi la Romplumb se doreşte creşterea producţiei. Asta presupune şi o retehnologizare şi cum investiţiile sunt mari administratorii societăţilor fac economii, aducând din străinătate instalaţii aruncate de alţii. Sănătatea băimărenilor pare-se că nu intră în calculele nimănui.
Directorul societăţii, Ioan Mureşan, a declarat însă că instalaţiile second-hand cumpărate din Germania corespund normelor de protecţia mediului. El a afirmat vineri, în faţa subprefectului Gheorghe Achim, că linia de producţie de cupru anodic nu va polua mediul după ce va fi pusă în funcţiune.
Deocamdată, Cuprom trebuie să primească acordul integrat de mediu de la Agenţia Regională de Mediu din Cluj. ”S-a depus un memoriu tehnic, iar acum este în lucru studiul de impact asupra mediului, care sperăm că se va finaliza la sfârşitul lunii”, a declarat Mureşan.
Reprezentanţii firmei au spus că linia de producţie a cuprului anodic va fi demontată din Germania, de unde a fost cumpărată anul trecut. ”Instalaţia a funcţionat între 1998-2002, dar a fost oprită din cauza politicii firmei. Societatea de la care am cumpărat-o s-a privatizat, iar noii proprietari din Kazakhstan au decis să renunţe la ea”, a explicat Mureşan. Ca să fie convingător, el a spus că utilajele vor fi recondiţionate, iar ”părţile sensibile” vor fi înlocuite. Dar… un lucru vechi, tot vechi rămâne oricât l-ai cârpi.
Inspectorul de mediu Angela Michnea, din cadrul APM Maramureş, a declarat că funcţionarea acestei instalaţii de producere a cuprului anodic va fi monitorizată, iar în cazul în care nu vor fi îndeplinite şi respectate prevederile din legislaţia europeană cu privire la protecţia mediului înconjurător, APM va dispune sistarea funcţionării instalaţiei.
Cuprom a reuşit să autorizeze recent o altă linie de producţie, de alamă şi bronz, obţinând pentru aceasta acordul de mediu. Atât administraţia combinatului, cât şi specialiştii de mediu l-au asigurat pe subprefect că nu sunt motive de îngrijorare în ce priveşte creşterea gradului de poluare a oraşului în perioada următoare.
Argumentul prezentat de directorul Cuprom a fost faptul că la dezbaterea publică unde s-a prezentat documentaţia instalaţiei de producere a alamei şi bronzului nu au existat comentarii şi nici împotriviri. Ioan Mureşan nu a precizat şi câte persoane din societatea civilă au fost de faţă la discuţii.
Dezbaterea este o etapă obligatorie în obţinerea avizului de mediu, doar că populaţia, de regulă, nu se înghesuie să participe la astfel de discuţii. Lipsa de reacţie a oamenilor este speculată de reprezentanţii societăţilor poluatoare, care în momentul în care încalcă normele de mediu se justifică spunând că populaţia trebuia să aibă atitudine când i s-a cerut acordul.
Probabil, aceeaşi metodă o folosesc şi administratorii Cuprom, de vreme ce de fiecare dată ţin să precizeze că au lansat băimărenilor invitaţia de a-şi spune punctul de vedere în legătură cu activitatea combinatului, dar că aceştia nu au nimic de comentat şi nu mai văd o ameninţare în combinatul metalurgic.
”Din dispersiile de pe coş se poate observa că nu sunt probleme”, s-a spus în faţa subprefectului. Nu ziua…
Sursa: Meda Muntean