Angajatii pusi pe liber de la combinatul Cuprom Baia Mare au cerut ajutorul prefectului Gyongyike Bondi ca sa primeasca un drept care li se cuvine, mai precis platile compensatorii prevazute in caz de disponibilizare colectiva, dar pe care managerii companiei Cuprom se eschiveaza sa il acorde, apeland la tot felul de chitibuserii din lege. Reprezentantul guvernului in teritoriu nu a fost deloc indulgenta cu oficialii de la Cuprom, carora le-a spus ca nu pot sa isi faca bagajele si sa plece din Baia Mare fara sa se se achite de datoriile pe care le au fata de muncitori.
Cei aproape 200 de muncitori disponibilizati de la Cuprom si care incepand din 20 februarie urmeaza sa devina someri s-au adunat azi, 21 ianuarie, in fata Prefecturii Maramures, in vreme ce liderii de sindicat, directorul combinatului, precum si sefi ai ITM, Directiei Muncii si AJOFM au discutat despre legalitatea concedierii si despre obligativitatea acordarilor platilor compensatori.
Prefectul Gyongyike Bondi a subliniat ca nimeni din conducerea Cuprom nu poate calca in picioare un drept legal al salariatilor. ”Parca am un deja-vu cu indienii, pentru ca la fel s-a intamplat si cand fostii proprietari ai combinatului au plecat de aici. Asa ceva este imposibil. Am inteles: vreti sa terminati aceasta activitate in Baia Mare, in Romania si sa va mutati in alta parte, dar intai dati-le oamenilor ceea ce li se cuvine”, i-a cerut prefectul, pe un ton hotarat, directorului combinatului, Marian Florian.
Bondi a spus ca la discutiile de la prefectura ar fi trebuit sa fie prezent chiar presedintele Consiliului de Administratie de la Cuprom, Horia Simu, care nu doar ca stie foarte bine ce se intampla in societatea sa, dar si-a luat si angajamentul sa le plateasca salariile compensatorii muncitorilor, prin semnatura pe care si-a pus-o pe contractul colectiv de munca. ”Domnul Simu cunoaste istoria circului din Baia Mare, pentru ca e clar ca este un circ, fiindca tot timpul au fost probleme cu oamenii astia”, a spus prefectul.
Gyongyike Bondi a mai aratat ca va informa guvernul despre ce se intampla la Cuprom, mai ales ca in discutie este vorba despre un drept legal a peste 200 de persoane, pentru ca in afara celor 192 de muncitori pusi pe liber in cursul zilei de ieri, 20 ianuarie, alti 27 au plecat in decembrie si nici acum nu si-au vazut platile compensatorii.
De altfel, sindicalistii de la Cuprom tocmai acest lucru l-au semnalat, spunand ca reprezentantii conducerii si-au pierdut credibilitatea in fata muncitorilor in momentul in care au incercat sa gaseasca diverse scuze si sa apeleze la tertipuri ca sa scape de plata salariilor compensatorii. ”S-au facut 5 milioane de euro profit pe spinarea noastra. Am fost constiinciosi si ne-am vazut de treaba, dar ei ce au facut. Banii sunt cine stie in ce firme din Cipru, ca acum Cuprom e declarat falimentar si nu are niciun ban in cont”, a spus vicepresedintele sindicatului Cuprom, Ioan Coza.
Neincrederea in ce priveste veridicitatea datelor privind situatia financiara de la combinatul metalurgic Cuprom Baia Mare si-a exprimat-o public chiar prefectul care a facut o afirmatie care da de gandit: ”Contul societatii este gol. Sper ca Garda Financiara sa gaseasca cealalta firma unde sunt banii. Sa vada unde este profitul realizat. La Cuprom s-a intamplat ca si la Maratex, unde s-a ajuns pana acolo incat motorul de pe o masina era in actele altei firme decat era masina, ca sa dau numai un exemplu”.
Mai mult, reprezentantul guvernului in teritoriu si-a manifestat neincrederea si in ce priveste continuarea activitatii Cuprom in Baia Mare, insa directorul combinatului, Marian Florian, a insistat ca nu e vorba decat de o retragere temporara si ca productia va continua, insa nu a spus o data la care se va si intampla acest lucru.
”Bani se vor da. La aceasta ora se cauta solutii. Cuprom va functiona cu cei 50 de oameni care raman si care vor continua lucrarile la investitia pe care o avem in curs (n.r. – instalatia de prelucrare adusa la mana a doua din Germania inca de acum doi ani)”, a spus directorul. Acesta a aratat ca nu mai este rentabila producerea de cupru in Baia Mare si ca pentru firma sa este mult mai avantajos sa il cumpere din alta parte si sa il prelucreze in fabrica de la Zalau, aflata tot in proprietatea Cuprom.
Sindicalistii combinatului au amenintat cu miscari de strada, iar presedintele Stefan Petricean de la Federatia Meridian chiar a aratat ca ”situatia risca sa degenereze, iar conflictul mocneste pentru ca omul judeca la disperare”, precizand ca salariatii nici nu ar avea de ce sa fie condamnati pentru ca se lupta pentru un drept legal, lucru confirmat, de altfel, de directorul adjunct al ITM Maramures, Marcel Canta, care a mentionat ca in contractul colectiv de munca se prevede acordarea de plati compensatorii in caz de concediere colectiva. Conducerea Cuprom a premeditat insa totul, astfel incat si-a pregatit terenul ca sa isi incheie socotelile prin Baia Mare fara sa mai puna vreun ban jos.
CITESTE SI:
20 ianuarie 2009 |
Sursa: Meda Muntean