Vezi VIDEO
In urma cu aproximativ o luna relatam despre problemele grave existente pe platforma industriala Cuprom Baia Mare, unde s-a sistat temporar activitatea cu exceptia sectiei Electroliza. Din cei aproape 300 de angajati, au ramas cu titlu provizoriu 60-70, in vreme ce 27 de muncitori au fost concediati si ceilalti trimisi in somaj tehnic. Totusi, la acea vreme, inca existau sperante pentru reluarea lucrului fie in urma stabilizarii pietei internationale a cuprului, fie prin gasirea unui cumparator care sa relanseze intreprinderea baimareana. Vestea ca la inceputul lunii decembrie a.c. Tribunalul Bucuresti a admis o solicitare a unui creditor pentru deschiderea procedurilor de declarare a falimentului a cazut ca un traznet printre angajati, care isi vor petrece sarbatorile si fara bani, si cu frica pierderii locului de munca.
Azi, 19 decembrie 2008, cei 27 de muncitori disponibilizati in data de 20 noiembrie s-au prezentat la Judecatoria Baia Mare pentru a participa la prima infatisare in procesul intentat administratiei companiei in incercarea de-a intra in posesia salariilor compensatorii cuvenite conform contractului colectiv de munca. Acestia au fost informati ca procesul a fost suspendat, singura solutie pentru a-si intra in drepturi fiind sa se declare creditori ai societatii deoarece in data de 3 decembrie 2008 Tribunalul Bucuresti a admis deschiderea procedurii de insolvenţa la solicitarea SC Expert Consultancy Inc SRL.
Fostii angajati ai Cuprom au fost sfatuiti sa ia legatura cu administratorul judiciar desemnat de tribunal, S.C. Activ Lichidator Ipurl. Acesta are obligatia ca in termen de maximum 30 de zile de la desemnare sa intocmeasca un raport de activitate prin care sa propuna fie intrarea S.C. Cuprom in procedura de insolventa simplificata, fie continuarea perioadei de observatie. Pana atunci, intreprinderea baimareana are dreptul sa-si desfasoare activitatile curente.
Sindicalistii ameninta cu un miting in Baia Mare si altul la Bucuresti
In semn de solidaritate cu fostii angajati, in fata Palatului de Justitie din Baia Mare s-au prezentat azi si liderii de sindicat. Ioan Coza, vicepresedintele Sindicatului Liber Cuprom, s-a aratat revoltat ca oamenii au fost mintiti si lasati fara bani in ajunul sarbatorilor de iarna. “O sa protestam. Urmeaza sa stabilim o data cand vom face un miting in fata societatii din Baia Mare si unul la sediul firmei mama, la Bucuresti, pentru ca banditismul de-acolo porneste, de sus. In contractul de munca scrie foarte clar ca trebuie sa acorde plati compensatorii. Au dat afara 27 de persoane fara sa respecte aceasta clauza, iar acum urmeaza o disponibilizare colectiva de 192 de persoane, aproape toti angajatii.”
Un colos industrial, intrat in faliment pentru o datorie de 5.000 de euro
Dorel Ghete, presedintele sindicatului de la Cuprom, considera intrarea in procedura de faliment e o smecherie voita a societatii, el a atras atentia ca “nu era declarata insolventa cand oamenii trebuiau sa ia platile compensatorii. Firma respectiva avea o datorie simbolica, de 5000 de euro. Poate ca au preferat aceasta varianta, pentru ca altfel ar fi fost obligati sa dea banii la oameni.” Mentionam ca firma Cuprom Baia Mare este continuatoarea Combinatului Phoenix, un colos industrial, si are in patrimoniu, pe langa alte bunuri, o suprafata de teren imensa (36 de hectare) la intrarea in municipiul Baia Mare.
S-a ales praful dintr-o intreprindere fanion cu 3.700 de angajati
Unul din membrii grupului de disponibilizati, fostul mecanic de locomotiva Emilian Deniu, a amintim in cateva cuvinte declinul dramatic al fostului combinat Phoenix Baia Mare, actualul Cuprom: “In ultimii 8 ani de zile a pornit pe o panta descendenta, a schimbat vreo 3-4 randuri de patroni si de la 3.700 de angajati au mai ramas vreo 200, parte in somaj tehnic. Asta au reusit sa faca patronii dintr-o intreprindere fanion a metalurgiei romanesti. Noua, disponibilizatilor, nu ne ramane de facut decat sa protestam in fata portii si, daca nu ne uitam frumos, eventual sa primim si o bataie de la gardienii din serviciul de paza. Eu am fost 27 de ani mecanic de locomotiva la combinat in sectorul Cai Ferate, sector desfiintat intr-un mod revoltator. Linia s-a taiat la 1 metru si s-a vandut la negru, otel special. S-a taiat, s-a incarcat in containere si s-a trimis in India de catre penultimul patron.”
Suparati de intorsatura evenimentelor, oamenii au plecat spre casa si mai impovarati de grija zilelor ce vor urma.
Pentru ei, aceste sarbatori vor veni cu putina bucurie, la fel ca si pentru alte cateva sute de maramureseni din diferite sectoare de activitate, carora Anul Nou nu le va aduce nimic bun, ci le va lua pana si locul de munca prost platit pe care-l aveau.
Sursa: Vasile Dale
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult