Strugurii au puterea de a preveni şi de a tămădui diferite afecţiuni cronice, dar au şi efect de slăbit. Se folosesc strugurii bine copţi şi foarte bine spălaţi.
Vreme de trei zile, se consumă în paralel cu hrana obişnuită. Apoi se creşte treptat cantitatea de struguri, pînă la un kilogram şi jumătate pe zi. În următoarele cinci zile, se mănâncă numai struguri.
Organismul se va detoxifia, recăpătîndu-şi vitalitatea. Mustul de struguri, cîte un litru pe zi, are efecte diuretice, stimulente ale activităţii renale şi tonice. E recomandat şi pentru cei cu activitate intelectuală intensă, convales-cenţi şi cei grav bolnavi. Compresele cu coji de struguri vindecă rănile. Ceaiul de ciorchini e bun contra durerilor de cap şi a deranjamentelor stomacale. Terapia cu struguri se recomandă în obezitate, sechele post-hepatitice, tumori canceroase cu localizare pulmonară, melanomul malign, boli cardiace şi vasculare cronice, disfuncţii ovariene, reumatism, gută, constipaţie, bolile infecto-contagioase (scarlatină, rujeolă, varicelă, gripă), reduce colesterolul.