In perioada 16-27 aprilie, Federatia YMCA Romania organizeaza un curs de formare pentru lucratori de tineret si tineri lideri din 12 tari: Georgia, Armenia, Belarus, Moldova, Portugalia, Spania, Cehia, Germania, Polonia, Olanda, Serbia si Romania. Scopul acestui proiect este de a instrui lucratorii de tineret in utilizarea metodei coaching ca un instrument de interventie, educatie si dezvoltare, in activitatea lor de zi cu zi.
Coaching-ul este una dintre cele mai populare metode validate si tocmai de aceea consideram ca intelegerea si stapanirea corecta a acestei abordari, a structurii, conceptelor si instrumentelor utilizate, sunt extrem de importante pentru un lucrator de tineret, pentru toti cei implicati in organizatii, in munca cu tinerii si nu numai.
Obiectivele acestui curs de formare sunt: imbunatatirea abilitatilor si competentele cheie ale lucratorilor de tineret si tineri, inclusiv cei cu mai putine oportunitati, dialogul intercultural, incluziunea sociala prin mobilitatea in scop educational a celor implicati activ, imbunatatirea calitatii in activitatea de tineret printr-o cooperare consolidata intre organizatiile de tineret, sporirea dimensiunii internationale a activitatilor de tineret si rolul lucratorilor de tineret si a organizatiilor prin promovarea mobilitatii si a cooperarii intre organizatiile din tarile participante la program si tarile partenere.
Urmare activitatilor din cadrul trainingului, participantii vor afla despre: cat de importanta este folosirea inteligentei emotionale ca un instrument in leadership, vor descoperi stilurile de comunicare, vor stabiliri relatii corecte, reale si realiste cu sine si cu ceilalti, isi vor imbunatati competentele digitale, isi vor dezvolta abilitati de coaching, vor afla cum sa utilizeze in mod eficient coaching-ul pentru o sedinta de unu-unu, respectiv in grup si de grup, vor afla exemple de bune practici de coaching de la profesionisti cu experienta din intreaga Europa, practicand totodata si feedback-ul, evaluarea si instrumentele de reflectie.
Metode educationale utilizate sunt non formale: invatarea experientiala, simulari, jocuri de rol, coaching-ul, planificarea actiunilor, atelier media, energizere, prelegeri si dezbateri, metoda “a class divided” (o clasa divizata), activitati de/in echipa , ateliere de lucru, intalniri intercultural, exercitii practice, etc. Instrumentele avute in vedere sunt bazate pe dovedite stiintific, ceea ce inseamna ca eficienta lor a fost dovedita de catre comunitatile academice specializate in dezvoltare personala si organizationala.
Rezultatul concret al acestui proiect va consta in crearea unui ebook care sa contina informatii de baza si descrierea modului de utilizare a instrumentelor de coaching in programe sociale cu accent pe tineri, si o retea de coach specializati in munca cu tinerii. Ebook-ul va fi extrem de util pentru toate organizatiile implicate, poate fi folosit si de persoane care nu au participat la formare , putand ajuta participantii sa-si aminteasca diverse detalii, instructiuni sau abordari. Acest Ebook va contine, de asemenea, tutoriale video ale celor mai relevante si dificile instrumentele practicate si sectiuni video folosite in prelegeri.
Proiectul Coaching You(th) este finantat prin programul Erasmus Plus al Uniunii Europene si este organizat impreuna cu partenerii: YMCA Georgia, YMCA Armenia, YMCA Belarus, CVJM-Gesamtverband in Deutschland e. V (YMCA Germania), Associação Cristã da Mocidade de Setúbal (YMCA Setubal) Portugalia, YMCA Spania, YMCA Cehia, Guvernul Tinerilor din Republica Moldova, Ognisko Zwiazku Mlodziezy Chrzescijanskiej Polska YMCA w Kurnedzu (YMCA Polonia), YMCA Nederland (YMCA Olanda), Centar za foto talente Serbia.
Sursa: YMCA