Cele mai mari firme din Cluj si Oradea, dar si o societate din Maramures si-au trimis managerii, timp de un an, la un curs in cadrul proiectului “Lean Manufacturing”. Proiectul a fost lansat anul trecut, in octombrie, la initiativa Asociatiei Patronilor si Meseriasilor din Cluj in colaborare cu Consiliul Local al IMM-urilor Oradea, si si-a propus sa foloseasca metode japoneze pentru cresterea competentei in productie.
Pentru buna derulare a proiectului au fost organizate trei grupe care au activat in doua puncte de lucru, in Cluj si in Oradea. Obiectivul proiectului a fost acela de a invata managerii, prin metode japoneze, cum se poate creste competenta in productie. Managerilor li s-a dat si un exemplu elocvent , si anume banala metoda prin care japonezii consuma o supa.
“Daca europenii mananca o farfurie de supa prin mai multe miscari repetate, japonezii aleg bucatile de carne, dupa care duc farfuria la gura si beau zeama, economisind astfel energie si timp” a explicat Marius Dan, trainer in cadrul proiectului “Lean Manufacturing”.
83 de manageri din Cluj, Oradea si Maramures s-au ales, dupa absolvirea cursului, cu diplome recunoscute pe plan international. Organizatorii proiectului si-au propus ii invete pe mai multi manageri maramureseni cum se conduce o companie folosind metodele japoneze. ”In functie de cate solicitari vom primi, vom da drumul acestui program si in Baia Mare. Probabil cel tarziu pana in primavara,” a conchis Marius Dan.
Sursa: Calin Dragomir