Vezi VIDEO
O aula a Universitatii de Nord din Baia Mare s-a umplut azi, 25 martie 2009, de studentii de la inginerie sau alte specializari tehnice din cadrul institutiei, care au putut sa afle despre cat de importanta este intretinerea utilajelor in obtinerea profitului la nivelul oricarei firme direct de la un specialist recunoscut in domeniu, care, in acelasi timp, este si reprezentantul unei companii internationale de anvergura, cu o cifra de afaceri impresionanta. Cursul a fost organizat de firma Heski din Baia Mare, impreuna cu SKF Romania, iar prezentarea a fost sustinuta de Daniel Sandor, manager in cadrul SKF.
Studentii baimareni prezenti au fost interesati de subiect in primul rand datorita tehnologilor avansate prezentate intr-o forma atractiva. Lectorul le-a vorbit de monitorizarea conditilor de functionare la masini dinamice rotative prin masurarea vibratiilor. Pentru necunoscatori, ar putea suna neinteresant, insa Daniel Sandor a explicat, nu doar in termeni ingineresti, ca profitul unei intreprinderi depinde foarte mult de modul in care functioneaza masinariile, de modul in care sunt intretinute acestea si, mai ales, de identificarea din timp a defectiunilor care pot sa apara la angrenaje.
Reprezentantul SKF a plecat de la un exemplu minor, spunand ca pentru clientul unui local este deranjant sa stea la o masa care schioapata de un picior, prin urmare acesta incearca sa gaseasca o solutie si, ca sa isi poata bea linistit berea, pune capacul de la sticla in locul bucatii lipsa. Prin urmare, Daniel Sandor a scos in evidenta importanta unei defectiuni intr-o uzina, a carei linie de productie trebuie sa functioneze in cele mai bune conditii pentru reducerea costurilor si pentru punerea in vanzare a unui produs performant.
Managerul a subliniat ca in strainatate se pune mare accent pe studiul acestor probleme, numai SKF avand laboratoare de cercetare raspandite in toata lumea. Preocuparea companiei este de a gasi solutii de mentenanta cat mai bune, atat predictive – care sa poata fi prevazute si care urmaresc controlul conditiilor de functionare, cat si proactive – al caror scop final este imbunatatirea sigurantei in exploatare.
Daniel Sandor a aratat ca analiza vibratiilor la utilaje este absolut necesara, pentru ca in functie identificarea si monitorizarea defectelor pot sa creasca ori sa scada costurile de productie. ”Un defect poate sa se manifeste in cativa ani. E bine insa ca el sa fie identificat din timp. Noi am creat un soft, precum si un aparat de vibratii, care poate veni in ajutor”, a spus reprezentantul SKF.
Tehnica masurarii vibratiilor a reusit sa ii captiveze pe studenti, dar o afirmatie a lui Daniel Sandor chiar a starnit un murmur de stupefactie in randul viitorilor ingineri. Managerul a dat un exemplu de eficienta maxima, spunand ca este atins acest prag daca, de exemplu, o stewardesa care face 10.000 de plimbari pe culoarul avionului ca sa ii serveasca pe pasageri cu cafea varsa continutul cestilor doar de doua ori.
Laszlo Harangozo, directorul general al firmei HESKI Baia Mare, reprezentantul local al SKF, a declarat ca obiectivul cursului este orientarea studentilor catre solutii moderne cu aplicabilitate in industrie. ”Familiarizarea si specializarea studentilor cu aplicatiile tehnice de ultima ora cerute in domeniul industrial si oportunitatea dezvoltarii unei cariere profesionale in compartimente de mentenanta predictiva a diferitelor companii ce activeaza in mediul industrial romanesc ne-au determinat sa organizam acest curs”, a spus Laszlo Harangozo.
Profesorul universitar Adriana Cotetiu, directorul Centrului de Cariere din cadrul Universitatii de Nord Baia Mare, a spus ca urmeaza sa aiba loc si alte manifestari in beneficiul studentilor, mai ales pentru cei de la specializarile tehnice pentru care exista o cerere mare pe piata muncii. De altfel, si Laszlo Harangozo si-a manifestat intentia de a organiza si alte evenimente similare. ”Cu acest curs deschidem o serie de manifestari ce vor avea ca scop informarea, promovarea si dezvoltarea de tehnici si strategii inovative cu aplicabilitate atat de moment, cat si pe viitor in economia companiilor”, a spus directorul general al SC HESKI SRL.
SKF este o companie cu sediul in Suedia, cu 43.000 de angajati si cu filiale in 28 de tari. Firma produce rulmenti de inalta calitate si furnizeaza o paleta diversa de produse folosite intr-o gama larga de aplicatii industriale.
Heski Baia Mare este dealer autorizat SFK, fiind un distribuitor de rulmenti, roti dintate, accesorii, adezivi si scule profesionale cu experienta si cu o prezenta activa pe piata de profil.
Sursa: Meda Muntean