Vezi VIDEO
Fundatia EMA (Emergency Medical Assistance) a organizat azi, 6 martie, un curs de prim ajutor destinat jurnalistilor. Emanuel Baciu, presedintele Fundatiei EMA, a spus ca acesta face parte dintr-un proiect mai amplu, urmand ca in scurt timp, astfel de cursuri de prim ajutor sa aiba loc in sate si catune izolate, in care ambulantele ajung cu dificultate ori deloc.
Emanuel Baciu a aratat ca e important ca oricine sa cunoasca notiuni elementare de prim ajutor, pentru ca exista situatii in care o simpla manevra poate salva viata unui om. Jurnalistii, cu atat mai mult, se afla deseori la fata locului unor evenimente nedorite – accidente, inundatii, incendii etc. – acesta constituind un motiv in plus pentru ca ei sa cunoasca cele mai importante manevre si ordinea lor.
Baciu a mai aratat ca, in multe situatii, un apel la 112 nu rezolva problema, daca cel care suna nu stie cateva lucruri despre victima, ca de exemplu daca aceasta respira. „E foarte important pentru cel care raspunde la telefon pentru ca in acest fel intelege cum trebuie sa se intervina”, a explicat el.
Dupa partea teoretica in care au fost prezentate in imagini manevrele ce trebuie invatate, a urmat o exercitiu practic, unde au fost puse in practica tehnici de resuscitare, pe un manechin din plastic.
Actiunea Fundatiei EMA este salutara, in conditiile in care jurnalistii sunt, in general, printre primii care ajung la evenimente din cele mai diverse, de la catastrofe naturale, la accidente rutiere, incendii ori alte asemenea situatii limita. Dincolo de meserie, a subliniat Baciu, jurnalistii sunt oameni care pot da o mana de ajutor.
Fundatia EMA este o societate non profit care lucreaza cu voluntari si este profilata pe acte umanitare medicale. Aceasta, a spus Emanuel Baciu, a luat nastere din dorinta de a infiinta o ambulanta care sa ajunga peste tot, in conditii extreme. Se pare ca este prima din Romania de acest fel, iar de curand a fost premiata pentru activitatea in medicina, pentru proiectul SMART (Serviciul Mobil de Asistemta, Recuperare si Transport). Informatii suplimentare despre volutariat si activitatile fundatiei se pot afla pe site-ul www.fundatiaema.ro.
Sursa: Angela Sabau