Guvernul propune candidatii la functia de judecator la CEDO din partea Romaniei, a decis, astazi, 9 mai, Curtea Constitutionala, respingand sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind conflict de natura constitutionala intre autoritatea judecatoareasca si Guvern.
Premierul Victor Ponta a declarat, dupa ce a participat la discutiile de la Curtea Constitutionala privind procedura desemnarii judecatorului din partea Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), ca selectia de catre comisia constituita de Guvern ar fi mult mai rapida deoarece la CSM a fost propusa o perioada de doua luni doar pentru desemnarea unor „bieti” procurori din Romania, iar Consiliul se confrunta permanent cu probleme de cvorum.
Potrivit premierului, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii ar fi sustinut ca in Constitutie este prevazut ca CSM propune judecatorii, dar ca el a sanctionat imediat „eroarea”, aratand ca de fapt Constitutia stabileste doar ca CSM inainteaza presedintelui tarii astfel de propuneri, deci nu este vorba de judecatorul la CEDO.
La jumatatea lunii aprilie, premierul i-a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a clarifica cine anume are atributia propunerii judecatorului Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, respectiv o comisie guvernamentala sau Consiliul Superior al Magistraturii.
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, de asemenea, Curtea Constitutionala pentru solutionarea unui conflict de natura constitutionala intre autoritatea judecatoareasca si Guvern privind modificarea procedurii de numire a judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Opinia premierului in aceasta problema este ca majoritatea tarilor europene propun un judecator la CEDO printr-o procedura guvernamentala, deoarece in acest caz nu exista un „monopol” sau obligatia ca persoana in cauza sa fie de profesie judecator.
Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat ca, prin schimbarea de catre Guvern a mecanismului de numire a judecatorului roman la CEDO, prin intermediul unei ordonante de urgenta, s-a adus atingere principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat. Totodata, CSM a considerat ca modificarea acestui mecanism prin OUG incalca dispozitiile articolului 115 alineatul 6 din Constitutie – astfel cum au fost constant interpretate in jurisprudenta Curtii Constitutionale -, conform carora ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.
La sfarsitul lunii martie, Guvernul a adoptat o ordonanta care reglementeaza, prin modificarea unei alte ordonante, procedura de selectare a judecatorului care va lucra din partea Romaniei la CEDO, candidatii urmand sa fie stabiliti pana spre sfarsitul lunii iulie.
Noua ordonanta stabileste infiintarea unei comisii interinstitutionale care sa gestioneze procesul de selectie si stabilirea componentei acesteia, comisie care va fi formata din ministrul Justitiei, ministrul Afacerilor Externe, agentul guvernamental pentru CEDO din cadrul MAE, directorul Directiei Afaceri Europene din cadrul MJ, un membru al CSM, un judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Avocatul Poporului, un cadru didactic universitar de competenta recunoscuta.
Guvernul sustine ca actul normativ va asigura implicarea in procedura de selectie a tuturor institutiilor cu atributii in problematica protectiei drepturilor omului, accesul cat mai larg al juristilor cu inalta reputatie profesionala la functia de judecator al CEDO, o selectie transparenta si o evaluare riguroasa si echidistanta a candidaturilor, precum si un calendar predictibil de desfasurare a procedurii.
Executivul a justificat urgenta actului normativ prin faptul ca, la 16 decembrie 2013, inceteaza mandatul actualului judecator din partea Romaniei, iar Secretariatul General al Consiliului Europei a solicitat Romaniei sa prezinte candidatii pana la 26 iulie 2013.
Potrivit Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, fiecare stat parte are dreptul de a propune Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei trei candidati in vederea alegerii unui judecator al respectivului stat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Guvernul a mai sustinut ca legislatia romaneasca in vigoare nu prevede conditiile in care persoanele ce intrunesc cerintele impuse de Conventie pot accede la o astfel de pozitie, etapele procedurale care trebuie urmate, masurile pentru a asigura transparenta, obiectivitatea, rigoarea si profesionalismul selectiei, precum si calendarul procesului de selectie.
Sursa: Mediafax