Potrivit Codului Fiscal, 2% din impozitul pe venit al fiecarui angajat – indiferent daca are un singur loc de munca sau mai multe – poate fi directionat spre diverse asociatii si fundatii. Salariatii trebuie sa decida singuri destinatia si sa completeze un formular pe care sa il depuna la administratiile financiare. In cazul in care nu fac o alegere, banii le sunt oricum luati din impozit si vor intra intr-o oala comuna de unde guvernantii vor finanta la un moment dat o serie de actiuni.
Formulare fiscale impartite enoriasilor direct in biserici
Directorul adjunct al Administratiei Financiare Baia Mare, Vasile Gadalean, a aratat ca bisericile s-au organizat foarte bine in ce priveste atragerea de fonduri din impozitul pe venit si ca preotii se prezinta personal la institutie ca sa ridice formularele necesare pentru directionarea banilor.
“Sunt si organizatii sau fundatii care au facut demersuri, dar lacasele de cult s-au miscat cel mai bine. Au venit preoti cu liste intregi de semnaturi stranse de la enoriasi insa nu au putut sa faca personal demersurile pentru ca formularele trebuie completate personal de fiecare persoana careia i se trage impozit pe venit.”
Purtatorul de cuvant de la Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, Stefan Cristian, a aratat ca s-au facut anunturi in bisericile din judet referitoare la dirijarea celor 2 procente din impozit. “Banii acestia le sunt oricum luati enoriasilor si, decat sa aiba alta intrebuintare, credem ca e mai bine sa fie donati bisericii. Din aceste sume se pot finaliza lucrari de constructie si se pot finanta actiuni de ajutorare”, a spus preotul.
Capii Episcopiei au facut donatie pentru catedrala din Baia Mare
Surse oficiale din cadrul Administratiei Financiare Baia Mare au aratat ca o campanie similara a fost desfasurata de preotii maramureseni si anul trecut, cand actele normative prevedeau dirijarea a doar 1% din impozitul pe venit pentru finantarea organizatiilor si fundatiilor non-profit.
Catedrala ortodoxa “Sfanta Treime” din Baia Mare a reusit sa stranga astfel peste 100 de milioane de lei vechi de la enoriasi, dupa cum afirma si arhiereul vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, PS Justin Sigheteanul. Banii au fost utilizati pentru lucrarile de constructie la lacasul de cult, care, in momentul finalizarii, va fi cel mai impunator din intreg judetul.
“S-a facut o recomandare in biserica, fara insa ca vreo persoana sa fie obligata sa faca aceasta donatie din impozit. Fiecare e liber sa aleaga unde vrea sa dea banii. In 2006 Catedrala «Sfanta Treime» a strans fonduri pentru lucrarile de constructie. Cred ca au fost in jur de 100 de milioane. Anul acesta atat eu, cat si PSS Iustinian am directionat cei 2% tot pentru catedrala”, a aratat arhiereul vicar.
Sindicalistii din minerit au atras 125 de milioane de lei vechi
Finantari au atras prin aceeasi metoda si sindicalistii din minerit, care, conform acelorasi surse din cadrul Administratei Financiare Baia Mare, au primit in 2006 din impozite aproximativ 125 de milioane de lei vechi.
Directorul Vasile Gadalean a declarat ca in acest an sindicalistii au aratat un interes mult mai crescut decat in 2006 pentru campania de directionare a celor doua procente din impozitul anual pe venit. “Au venit multi sa intrebe cum se procedeaza. Unii ar fi dorit sa semneze in numele salariatilor, ca sa mearga totul mai repede, dar evident ca nu s-a putut.”
Presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Marian Pop, a aratat ca si organizatia pe care o conduce a demarat anul acesta o campanie pentru atragerea de fonduri. “In 2006 nu am actionat in aceasta directie, dar colegii nostri din Prahova au strans peste 500 de milioane. Deocamdata nu stim care e efectul campaniei, dar incercam”, a afirmat acesta.
Directionarea banilor poate fi facuta pana pe 15 mai
Reprezentantii Administratiei Financiare Baia Mare au precizat ca directionarea cotei din impozit pentru actiunile non-profit mai poate fi facuta pana pe data de 15 mai. Persoanele care vor sa faca acest pas au nevoie de o copie dupa fisa fiscala sau fisa de castig si de formularul “230” in care au de completat codul numeric personal si codul IBAN, respectiv contul in care vor sa fie varsati banii.
“Unii stiu prea bine cum decurg lucrurile, altii sunt prea comozi ca sa vina si sa completeze formularele… Per ansamblu insa, interesul fata de acest demers a crescut comparativ cu anul trecut. Mare parte din cei care directioneaza aceste doua procente din impozit o reprezinta totusi baimarenii care au avut si alte venituri in afara de salarii si care oricum trebuie sa vina la noi ca sa depuna declaratiile pe venit”, a aratat Vasile Gadalean.
Persoanele care in anul care a trecut au obtinut venituri din profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuala sau care au avut mai multe functii cumulate ori au inchiriat o serie de bunuri au obligatia sa se prezinte la administratiile financiare de care apartin ca sa isi depuna declaratiile pe venit. La nivel de Maramures s-a estimat ca se afla in aceasta situatie in jur de 10.000 de contribuabili, din care circa 7.000 sunt in Baia Mare.
Sursa: Larisa Tivadar