Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, duminică dimineaţă, după cutremurul cu magnitudine de 5,8 grade din judeţul Buzău, că sistemul RO-ALERT nu este menit să transmită alerte înainte de cutremur, ci ulterior producerii seismului.
„Încă de la început s-a explicat că sistemul RO-ALERT nu este menit să trimită alerte înainte de cutremur, ci ulterior”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.
Şi reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov au arătat că în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanşării acestora.
„Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)”, a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Multe persoane au criticat, pe Facebook, după producerea cutremurului de magnitudine 5,8 în judeţul Buzău, faptul că nu au fost alertate prin sistemul RO-ALERT, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) precizând că acesta nu e menit să dea alerte anterior seismului, ci după.
Portalul ro-alert.ro, dedicat sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă, a fost lansat în 15 septembrie. Sistemul a fost testat la nivel naţional din 17 septembrie, iar apoi a devenit operaţional, însă va fi folosit doar în situaţii grave, după cum a declarat atunci Raed Arafat. Acesta a subliniat atunci că alertele nu vor fi transmise şi în caz de cutremur, pentru a evita panica. „Dacă vorbim de cutremur, nu vom da alerte înainte de cutremur. (….) Pentru a nu induce panica, pentru că ştim că nu avem pregătirea necesară la nivelul populaţiei ca să reacţioneze cu calm, plus că nu ştim cât câştigă. Riscul să dai un mesaj cu 20 de secunde înainte cuiva care se află la etajul zece este mare ca să-l prindă pe scara blocului”, a spus la acea vreme Raed Arafat.
Pentru crearea portalului web şi a sistemului de avertizare au fost alocate 6 milioane de euro.