Ministerul Dezvoltarii vrea sa majoreze de cinci ori cuantumul amenzilor pentru proprietarii de imobile si primarii care nu-si respecta obligatiile privind expertizarea si consolidarea cladirilor cu risc seismic ridicat, sanctiunile urmând sa fie cuprinse intre 2.500 de lei si 75.000 de lei. Prevederile sunt incluse intr-un proiect de Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor, elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
„Cuantumul actual (al amenzilor, n.r.) este foarte mic astfel si nu-si indeplineste scopul pentru care s-a stabilit”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.
In prezent, sanctiunile sunt cuprinse intre 500 de lei si 15.000 de lei, iar prin proiectul de OG cresc la 2.500 lei – 75.000 lei, fiind penalizate printre altele nerespectarea obligatiilor privind expertizarea tehnica a cladirilor, a proiectarii si executiei lucrarilor de consolidare.
Cele mai mari amenzi, cuprinse intre 50.000 lei si 75.000 lei, vor fi platite de primarii care nu vor contracta proiectarea si executia lucrarilor de consolidare pentru cladirile incluse in programele anuale in termen de doi ani de la notificarea incadrarii in clasa I de risc seismic, respectiv de la data finalizarii proiectului de consolidare.
Proiectul cuprinde masuri de interventie la constructiile existente care prezinta niveluri insuficiente de protectie la actiuni seismice, degradari sau avarieri in urma unor cutremure, care trebuie expertizate de proprietari sau administratori. Pentru constructiile incadrate in clasa I de risc seismic, acestia trebuie sa realizeze proiectarea interventiei in termen de doi ani de la data primirii notificarii si sa gestioneze executarea lucrarilor in termen de doi ani de la data finalizarii proiectului.
Finantarea cheltuielilor de expertizare tehnica, proiectare si executie a lucrarilor pentru constructiile aflate in proprietatea/ administrarea institutiilor publice este asigurata de la buget sau din veniturile proprii ale institutiilor publice finantate din venituri extrabugetare.
Firmele isi vor finanta singure proiectele pentru cladirile din portofoliu, iar in cazul locuintelor detinute de persoane fizice, cheltuielile vor fi acoperite din bugetul Ministerului Dezvoltarii si de la cel local, pentru expertiza, respectiv din sursele proprii ale proprietarilor, din despagubiri acordate de societatile de asigurare sau din credite, pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare.
Cladirile de locuit multietajate, incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public, se includ in programe anuale de actiuni privind proiectarea si executia lucrarilor de consolidare.
Autorii proiectului arata ca modificarea si completarea OG 20/1994 vizeaza eliminarea unor masuri care au generat intârzieri semnificative in derularea programelor anuale de consolidare a cladirilor de locuit multietajate, incadrate in clasa 1 de risc seismic si care prezinta pericol public, fiind impusa si de modificarile intervenite in domeniu prin intrarea in vigoare a Codului de proiectare seismica a constructiilor, care inlocuieste Normativul de proiectare antiseismica.
Sursa: Mediafax