Directorul INFP, Constantin Ionescu, arată faptul că seismul de 5,2 grade pe scara Richter, care s-a produs în Arad, a avut 7 grade Mercali în epicentru. El arată că un astfel de seism ar putea activa și alte falii din zona Banatului și ne putem aștepta la alte cutremure.
Directorul INFP a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că seismul cu magnitudinea 5,2 Richter produs marţi seara în Arad a avut 13 replici.
„S-au produs 13 replici, cea mai mare a fost de 3,2 grade Richter. Ultima replică a fost azi-dimineață: 2,2 grade. Au mai fost în istorie cutremure cu magnitudini de 5 în zonă, nu acum a început activitatea în zona respectivă”, a declarat directorul INFP.
Un expert al Institutului a completat că seismul s-a produs ca urmare a mișcării faliei adriatice care a transmis presiunea către bazinul panonic.
Cutremurul de magnitudine 5,2 pe Richter s-a produs marţi seara, la ora locală 20:26 în Banat. Seismul s-a produs la o adâncime de 5,5 kilometri, la 22 km est de Arad, 50 km nord-est de Timişoara, 72 km sud-est de Bekescsaba şi 94 km nord de Reşiţa.
Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.