Prefectul Maramureșului, un greu liberal de-al locului, a participat la un simpozion consacrat Zilei Mondiale a Alimentației. Și dacă tot s-a deplasat până la locul faptei, ca să nu adoarmă probabil în scaun, s-a gândit să le vorbească femeilor și tinerelor vlăstare liberale despre mâncare. Se pare că în acest domeniu este foarte bine pregătit. De altfel se și vede, nu trebuie să insistăm.
S-a urnit până la microfon și le-a spus celor care îl priveau cu gura căscată despre risipa de alimente pe care oamenii inconștienți o practică la nivel mondial. Adică iresponsabilii aruncă mâncarea în loc să o bage în burdihan. Așa ceva nu-i permis, din cauza risipei, asigurarea securității alimentare are mult de suferit. „Asigurarea securității alimentare pentru toți indivizii, care contribuie la liniștea socială, la stabilitate și prosperitate este o obligație de stat”, a glăsuit prefectul.
Se poate prin alte părți, dar pe la noi nu prea-i recomandat să vorbești de funie în casa spânzuratului. Domnul cel rotofei, ca reprezentat al Guvernului în Maramureș, ar trebui să cunoască sărăcia în care trăiește o bună parte a populației din județ care nu are posibilitatea să achiziționeze alimentele necesare existenței normale, darămite să le și risipească.
Era mult mai interesant un simpozion dedicat luptei pentru supraviețuire în care să se vorbească despre metodele eficiente prin care oamenii pot să își micșoreze porțiile de hrană ca să nu înghețe la iarnă, sau invers, să renunțe la căldură pentru un blid de zeamă.
Sunt convins că marile personalități liberale prezente în sală ar fi putut pleda convingător pe marginea temei, mai ales că erau îmbrăcate în costume de firmă, devenite neîncăpătoare pentru unele burți revărsate în voie peste brăcinarele pantalonilor.
Decorul manifestării a fost împopoțonat cu o sumedenie de cărți din care oamenii pot învăța lucruri interesante despre nutriție, alimentele sănătoase, rațiile ce trebuie consumate zilnic, dietele necesare, calorii, ordinea meselor și multe alte chestiuni arzătoare la ordinea zilei care sigur produc curiozitate și interes în rândul populației. Mai ales al celor care nu au ce să pună pe masă…
Nu-i bai că e săracă și neajutorată, că traiul zilnic a devine o problemă majoră pentru un număr din ce în ce mai mare de oameni sărmani. Important e să fie învățați să nu risipească cea ce nu au și să consume ceea ce văd numai în filme. Ca să fie mai convingători în obținerea țelurilor propuse de simpozion, pe mese au fost aranjate câteva alimente recomandate pentru un consum sigur și sănătos.
Puterea exemplului personal face minuni! Cred că la asta s-au gândit mărețele figuri liberale autohtone. Adică dacă ei pot consuma bunătățile rare, scumpe și sănătoase etalate în fața amărăștenilor, de ce să nu o facă și amărăștenii? Ei, drăcie!
Populimea trebuie educată, pregătită pentru ca să lase pâinea amară, ciorba goală de conținut, parizerul și salamurile care nici măcar gust de carne nu au, pateurile făcute din orice numai din ficat nu, lactatele mai slabe în conținut decât zerul cu care ciobanii își hrănesc câinii la stână, să purceadă degrabă să ingurgiteze ceea ce le arată ei pe „masa simpozionului.
Are dreptate cel care a spus că românii alcătuiesc un popor nerecunoscător. Și aproape imun, am putea spune, la zbaterile și munca asiduă a demnitarilor pentru a-i îmbunătății traiul…
Acum cativa ani, Grigoras, aveai barbie dubla si burdihan de lauza. Ai uitat asa usor? De ce nu ne spui cum ai reusit sa ajungi sa dai lectii de nutritie?
Din moment ce arătam așa cum mă descrii tu și am reușit să scap de cele urâte și nefolositoare, înseamnă că am acumulat ceva și chiar aș putea da lecții de nutriție. Dar nu o fac. Mai bine să rămână unii așa cum sunt. În rest ce să spun? Pari băiat dezghețat așa că știi că nu despre asta e vorba în articol, dar nu contează, nu te obligă nimeni să-ți însușești tema. Mai ales că e doar o opinie…