Regulile pe care propriul minister le-a elaborat îi impuneau ministrului Victor Costache să stea acasă 14 zile, în autoizolare, după ce a intrat în contact cu o persoană infectată cu coronavirus. Ministrul a refuzat și astăzi s-a prezentat personal la audieri, în Parlament, unde comisia i-a dat aviz negativ pentru portofoliul Sănătății.
Protocoalele au fost create în zeci de ani de eșecuri și reușite și au fost plătite cu vieți. Protocoalele au rezultat ca urmare a celor mai bune practici și a celor mai strălucite minți ale unui domeniu, pe plan mondial. După cum orice chirurg cardiovascular, așa cum este ministrul Costache, protocoalele există pentru a proteja vieți, pentru a-i salva pe cei mai mulți și pentru că funcționează în majoritatea scenariilor imaginabile.
Când ministrul decide să fie o excepție, când ministrul bagatelizează probabil cea mai importantă măsură de sănătate publică menită să salveze vieți în această epidemie, distanțarea socială și izolarea la domiciliu, el dă un exemplu prost întregii populații. Mergând la Parlament, el spune: ”regulile sunt pentru fraieri, nu pentru miniștri”. Și cu nonșalanță deschide ușa pentru multe alte excepții.
Mai convinge un om fără pregătire medicală că trebuie să stea 14 zile în casă, când el se simte bine, câtă vreme ministrul se plimbă prin Parlament nestingherit și spune că nu crede în proceduri. Marea Britanie a fost șocată să audă că ministrul Sănătății, Nadine Dorries este infectată cu coronavirus. Însă acum întregul cabinet al lui Dorries și o serie de alți demnitari sunt în autoizolare sau carantină. Pentru că așa cum nici coronavirusul nu se uită la funcțiile sau statutul oamenilor, nici regulile și procedurile de sănătate publică nu se aplică după funcție sau statut. Ci le aplicăm cu toții, pentru protejarea tuturor.
Între timp, și oamenii din cabinetul ministrului, care nu au luat neapărat contact cu el, ar trebui să intre în carantină pentru că șefa unei direcții din Minister a fost declarată pozitivă. Nimeni nu e imun, dar exemplul defectuos al unora poate vulnerabiliza mult mai mulți oameni.
Sursă: Libertatea.ro