Sylvie Goulard este candidata Franței, fiind membră a grupului Renew Europe, pentru postul de comisar european pentru Piaţă Internă. Europarlamentarul Dacian Cioloș este liderul grupului Renew Europe în Parlamentul European, din care fac parte USR și PLUS. De aici apare și suspiciunea că USR și PLUS vor trata diferit candidaturile controversate, ignorând problemele de integritate pe care le-ar avea Sylvie Goulard. Despre Rovana Plumb, candidatura controversată a României, Dacian Cioloș a spus că nu o va susține. Cioloș a declarat pentru POLITICO că va vota împotriva candidatului român și va îndemna membrii grupului său să facă același lucru.
Problemele lui Sylvie Goulard. Ea a fost audiată marţi de poliţia franceză în cadrul unei anchete privind o serie de angajări fictive în Parlamentul European, potrivit Reuters. În ciuda acestui aspect, a fost nominalizată în aceeași zi ca reprezentantă a Franței în Comisia Europeană de către președintele Emmanuel Macron. Pe 10 septembrie, în ziua nominalizărilor, Cioloș s-a arătat încântat de candidaturile Renew Europe, pe motiv că oferă un echilibru de gen în Comisia Europeană, aceasta fiind o prioritate a Renew Europe.
Goulard ar fi fost implicată în angajări fictive, ca eurodeputată din partea partidului de centru Modem în perioada 2009-2017. Ca urmare a scandalului, în 2017, ea a demisionat după numai trei luni din funcţia de ministru al apărării în guvernul francez condus de premierul Edouard Philippe, potrivit Digi24.
Parlamentul European a închis ancheta împotriva ei la sfârşitul lui august, deoarece ar fi constatat doar nereguli administrative „minore, nesistematice şi neintenţionate” din partea eurodeputatei, a spus o purtătoare de cuvânt. Presa franceză a dezvăluit ulterior că Goulard a returnat 45.000 de euro, echivalentul salariilor şi cheltuielilor asistentului său parlamentar Stephane Therou din iulie 2014 până în februarie 2015.
În Franţa, însă, ancheta privind aceleaşi suspiciuni continuă. Înainte de Goulard au fost audiaţi foşti asistenţi parlamentari şi mai mulţi eurodeputaţi.
Având în vedere aceste acuzații, Daniel Funeriu, fost ministru al educației, i-a provocat, în urmă cu două zile, pe Dacian Cioloș, șeful PLUS, și pe Dan Barna, șeful USR, să răspundă dacă vor vota pro sau contra lui Goulard. „Dacă da, cum veţi împăca chestia asta cu excelenta iniţiativă „Fără Penali”? , a întrebat Funeriu pe contul său de Facebook.
Ca răspuns, în cursul zilei de joi, Dacian Cioloș a transmis un comunicat prin care spune că toți candidații vor fi evaluați la fel. „Europarlamentarii USR PLUS îi vor trata în mod egal pe toți candidații. Și pe cel român, și pe cel francez, și pe oricare alt candidat pentru un post de comisar european. Vom folosi aceleași criterii de evaluare: raportarea la valorile Uniunii Europene și angajamentul de a respecta aceste valori, integritatea candidatului și posibilele conflicte de interese”.
Poziția lui Dan Barna a fost puțin diferită, dar tot evazivă. A spus, într-o conferință de presă, că nu știe care este „situația doamnei candidat al Franței”, că nu cunoaște „speța” și nici poziția grupului. Barna a mai afirmat că va reveni cu un raspuns, dar „dacă este adevărat, nu e niciun dubiu, poziția noastră este împotriva oricărei persoane cu probleme penale indiferent dacă e susținută de Germania, Franța sau România”.
Unde e comentariul cu dragnea francais?