Vezi VIDEO
In 22 decembrie 1989, dupa ce Nicolae si Elena Ceausescu au fugit de la sediul Comitetului Central cu ajutorul unui elicopter, in toate orasele din Romania oamenii au iesit pe strazi pentru a sarbatori victoria libertatii si izgonirea „tiranului”. Nici orasul Baia Mare nu a facut nota discordanta, multi oameni au tasnit pe strazi ori s-au dus la sediul prefecturii, a militiei sau a primariei pentru a se putea manifesta plenar. Dan Dumitru este unul dintre baimarenii care au iesit pe strazile din Baia Mare, in zilele revolutiei, manat de dorinta de mai bine si simtind intens gustul libertatii.
Dan Dumitru lupta la 29 de ani pe strazile din Baia Mare pentru democratie. La vremea aceea juca baschet la echipa Ramira Baia Mare si visa la vremuri mai bune. Cu cateva luni inainte de revolutia din ’89, el si sotia lui au primit viza de America, pentru ca, dupa o perioada, sa ii fie retrasa doar lui viza, „fara niciun motiv”, dupa cum a afirmat.
Sotia lui a reusit sa plece in America si, in 15 ianuarie 1990, la cateva zile de la Revolutie, si-a implinit si el visul, ajungand in America. A stat acolo doar cateva luni, iar in iulie 1990 s-a reintors in tara. In 1999, a obtinut viza pentru Spania, de unde a trecut ilegal frontiera in Franta, unde locuieste si acum. Dar nu a uitat Romania si se mandreste cu faptul ca este roman si mai ales ca a participat la Revolutie.
„Am ajuns la prefectura dupa ce am vazut la televizor imagini cu Dinescu si cu ceilalti care indemnau oamenii sa mearga la consiliile judetene si in centrele oraselor, lucru pe care l-am si facut. Acolo era o harababura de nedescris… birouri devastate si mizerie pe jos, dar si oameni fericiti pentru care notiunea de libertate incepea sa capete sens”, a spus Dan Dumitru.
Impreuna cu alti trei tineri revolutionari, a format o prima comisie de inventariere a bunurilor partidului comunist, avand grija ca lumea sa nu inceapa sa fure lucruri din sediile partidului. „Am surprins un barbat cu un televizor color in brate care atunci cand ne-a vazut l-a lasat si a fugit. Nu au lipsit multe lucruri de-acolo, pentru ca, probabil, lumea inca se temea”, si-a amintit Dumitru.
Ca si in toata tara, unde in zilele revolutiei circulau zvonuri care urmareau sa manipuleze populatia. La fel a fost si in Baia Mare. „Se spunea atunci ca apa e otravita, ca unitatea de la Somcuta se apropie de oras sau ca la barajul Firiza s-a pus o bomba. Cu toate ca nu erau decat niste zvonuri lansate de persoane mai mult sau mai putin credibile, multa lume a dat crezare acestor manipulari”, a mai spus Dan Dumitru.
Daca revolutia in sine a fost un lucru bun, salutat chiar si de tari occidentale, impuscarea cuplului Ceausescu nu a fost vazuta cu ochi buni de tarile din vestul Europei si nici de unii conationali. Nici Dan Dumitru nu este de acord cu decizia luata in urma acelui „simulacru de proces”, dupa cum l-a caracterizat acesta. „Ma intreb ce rost a avut impuscarea lor chiar in ziua Craciunului. Ma intreb daca blestemul nostru ca natiune vine de acolo !?”
Privitor la viitorul Romaniei, Dan Dumitru care locuieste in Franta, dar care a ramas tot roman, dupa cum a marturisit, a spus ca „Eu cred in noua generatie, in tineri, in cei care n-au cum sa fie „patati” de microbul comunismului. Si aceasta generatie a inceput sa se faca prezenta in aproape toate domeniile”.
Sursa: Andrei Gherghel