Ediție de excepție a emisiunii ”Subiectiv”, în care Răzvan Dumitrescu l-a avut invitat pe actorul Dan Puric.
Discuția a avut un profund caracter național – și a fost un adevărat semnal de alarmă al crizei de conștiință prin care trece națiunea română, scrie ro.sputnik.md.
”Tot ce e românesc trebuie să dispară – se trage cu tunul în ultimele redute!”, a spus Dan Puric. Referindu-se în acest sens la atacurile la Tudor Gheorghe, Puric a subliniat: ”Trebuie să ne apărăm valorile”.
Dan Puric a dat exemplul unei trupe de teatru din Japonia, care a evoluat la Teatrul Național din București. ”Acolo era un actor, care se distingea cu o forță extraordinară – am citit, pe program, în dreptul acelui actor scria ”valoare națională intangibilă””, a povestit Puric.
”Acesta este Tudor Gheorghe – ”Valoare națională intangibilă”!”, a declarat Puric, ”acolo, japonezii au spiritul ierarhiei – elita și aristocrația valorii o păzeau – nimeni nu își permite să arunce cu noroi într-o valoare națională! Tudor Gheorghe face parte din demnitatea acestui popor!”.
Ce înseamnă atacul la Tudor Gheorghe – ”valoare națională”? Puric atrage atenția că ”Gregarii s-au adunat în haită!”, spunând însă că ”nici nu mă interesează haita – pe mine mă interesează paznicul!”.
”Ce facem? Îl lăsăm singur ca să îl decimeze sau îi punem la punct?”, pune problema Puric. ”Până unde este libertatea cuvântului? Aici au lovit o atitudine, o conștiință națională, nu un act artistic. Poporul român îl consideră legendă”.
Dar, chestiunea e mult mai profundă și provine din situația complexă creată de confluențele intereselor, intențiilor și ideilor uniunilor din care facem parte.
”Nu sunt anti-european – nu am cum să fiu împotriva culturii europene”, spune Puric, ”sunt împotriva acelui Babilon, care a compromis ideea de comuniune europeană”.
În acest context, ”România este o țară profund desfigurată și planul care a fost pus în aplicare a avut două viteze, ca la cancer”, spune Puric, atrăgând atenția ”Cancerul poate să meargă lent sau poate să aibă viteză galopantă – tot acolo duce”.
”Șocuri pe acest popor și pe urmă o lucrare lentă”, explică Dan Puric, ”Lucrarea lentă s-a executat în educație, știți că dacă pui în educație, în cultură, în spirit un lucru, el cam peste 10 ani dă rod”.
Continuarea AICI