Cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, publicația germană ostpol.de a cerut unui număr de 17 jurnaliști de investigație din estul Europei să vorbească despre oligarhii sau magnații care exercită o influență ieșită din comun în țara lor.
1. Shkëlqim Fusha, Albania
Jurnalistul Endrit Habilaj îl descrie ca fiind o persoană greu de găsit în spațiul public. Shkëlqim deține o companie de construcții care, după alegerea din 2015 a lui Erion Veliajt ca primar al Tiranei, a început să câștige din ce în ce mai multe licitații publice. Aparent, acesta nu avea concurență.
2. Gagik Tsarukyan, Armenia
Parlamentar în vârstă de 60 de ani, Gagik e unul dintre cei mai bogați oameni din Armenia. Afacerile lui sunt întinse în țara natală, dar și în alte țări ex-sovietice precum Letonia, Belarus, Ucraina și Bulgaria.
3. Anar Mammadov, Azerbaidjan
Fiu de oligarh, Anar s-a folosit de banii tatălui său pentru a înființa o firmă de lobby care să promoveze interesele Armeniei în spațiul american. Între 2011-2015, firma lui Anar (Azerbaijan American Alliance) a cheltuit peste 12 milioane de dolari pe servicii de lobby și consultanță.
4. Nijaz Hastor, Bosnia și Herțegovina
Compania sa, ASA Prevent, este cel mai mare angajator din mediul privat. În ciuda tuturor suspiciunilor, Nijaz este în continuare văzut ca un om de afaceri respectabil în țara sa. Nijaz Hastor obișnuiește să acorde burse copiilor din familiile sărace.
5. Delyan Peevski, Bulgaria
Rareori văzut în scaunul de parlamentar, Delyan este cel mai bogat politician din țara vecină. Cândva a declarat că deține doar un Opel vechi, iar acum, bunurile lui sunt evaluate la peste 1 bilion de dolari. Controlul exercitat de Delyan Peevski se întinde în zona media și a sistemului judiciar.
6. Bidzina Ivanishvili, Georgia
Aflat pe locul 367 în clasamentul celor mai bogați oameni din lume, Bidzina Ivanishvili a devenit primul ministru al Georgiei în 2011. Un an mai târziu și-a dat demisia, însă se crede că acesta are o influență deosebită asupra președintelui țării.
7. Lőrinc Mészáros, Ungaria
Oligarh și prieten al primului ministru Viktor Orbán, Lőrinc a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din țara vecină după ce a ieșit primar al orașului Felcsút. De asemenea, acesta a contribuit la închiderea Népszabadság, unul dintre cele mai vechi ziare maghiare.
8. Blerim Devolli, Kosovo
În vârstă de 45 de ani, Blerim este descris ca fiind oligarh al politicii din Kosovo. În timpul campaniilor electorale, firmele lui Devolli fac donații în contul tuturor partidelor din Kosovo. Acesta menține o puternică legătură cu PKD, partidul președintelui Hashim Thaçi.
9. Aivars Lembergs, Letonia
Primar al orașului Ventspils încă din 1988, Aivars a fost suspendat în 2007 deoarece a fost asociat cu activități de spălare de bani, mită și privatizări ilegale, dar a fost reales în 2017.
10. Jordan (Orce) Kamchev, Macedonia
Cel mai bogat om din Macedonia deține bănci, spitale private și trei din cele mai mari ziare. Conexiunile lui Jordan se întind și în afara Macedoniei, acesta aflându-se în relații bune și cu fostul prim ministru din Marea Britanie, David Cameron.
11. Vladimir Plahotniuc, Moldova
Stăpân al mai multor instituții ale statului moldovean, Plahotniuc a creat un trust media care obișnuiește să publice știri false și materiale denigratoare la adresa adversarilor politici. Președintele Partidului Democratic din Moldova speră că va obține majoritatea la alegerile parlamentare din 2018.
12. Milo Đukanović, Muntenegru
Fost prim ministru și președinte al statului Muntenegru. Milo e în continuare cel mai puternic politician din Muntenegru. De asemenea, este văzut ca fiind unul dintre puținii comuniști din Balcani care au reușit să rămână la putere.
13. Dan Voiculescu, România
Mogulul media Dan Voiculescu e mai puțin influent decât în anii anteriori, dar așa numiții lui jurnaliști din trustul Intact continuă să îi servească interesele.
14. Alisher Usmanov, Rusia
Apropiat de Putin și Medvedev, Alisher Usmanov a fost cel mai bogat om din Rusia până acum câțiva ani. Acum e pe locul 5, însă acest lucru nu l-a împiedicat să îi ofere lui Dmitri Medvedev, primul ministru al Rusiei, un palat luxos.
15. Miroslav Mišković, Serbia
Om de afaceri de succes în timpul regimului Milosevic, Miroslav și-a mărit imperiul business după căderea acestuia. În 2012 a fost reținut pentru abuzuri financiare, dar anul acesta a fost absolvit de acuzații. În picioare au rămas doar acuzațiile de evaziune fiscală, care urmează să fie judecate în perioada următoare.
16. Bojan Petan, Slovenia
Influența lui Bojan Petan e atât de mare încât Banca Centrală a Sloveniei l-a ajutat în negocierile cu băncile private referitoare la rambursarea datoriilor sale. Deși e acuzat de spălare de bani, crimă organizată și abuz în serviciu, influența lui Bojan Petan a rămas neatinsă.
17. Rinat Akhmetov, Ucraina
Cu 6,9 bilioane de dolari în cont, Rinat a rămas cel mai bogat om din Ucraina. În plus, oligarhul ucrainean a știut să își capitalizeze la maximum apropierea de guvern.
Sursă informații: ostpol.de
Sursă imagine: digi24.ro
Robert Bandi