De ce sunt ipocriți și ticăloși cei din USR, in frunte cu Barna: pentru ca cele mai multe pensii speciale din România aparțin militarilor (inclusiv serviciile secrete) si magistraților!
Cea mai mare pensie de serviciu plătită de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) este de 73.890 de lei brut şi aparţine unui fost magistrat.
Pensionarul care primeşte aceşti bani este un fost procuror comunist şi fost comandant al Penitenciarului Colibaşi. Ministerul Muncii precizează că, în luna mai, CNPP a achitat pensii de serviciu în valoare totală de 105,2 milioane de lei.
Peste 9 miliarde de lei au fost bugetaţi anul trecut pentru plata pensiilor speciale, din care peste 8 miliarde pentru plata pensiilor militare de stat şi 1 miliard a pensiilor de serviciu. În total, în România se plătesc aproape 160.000 de pensii speciale.
Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii mai 2019, de 9.303 persoane, în creştere cu 14 persoane faţă de luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Cei mai mulţi, respectiv 3.790, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. Pensia medie în cazul acestora a fost de 18.180 lei (18.150 de lei în aprilie), din care 16.997 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.
De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României beneficiau 849 de persoane. Pensia medie era de 5.531 lei, din care 3.367 lei suportaţi de la bugetul de stat.
În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 806 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.451 de lei (2.694 lei de la bugetul de stat).
De Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.452 pensionari, iar pensia medie se ridica la valoarea de 10.875 lei, din care 7.694 lei suportaţi din bugetul de stat.
Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 604 persoane, media fiind de 7.747 lei, din care 4.335 de lei cota suportată din bugetul de stat.
De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.802 pensionari, pensia medie fiind de 4.233 lei, din care 2.554 lei suportaţi din bugetul de stat.
Mecanismul prin care funcționează pensiile așa-zis speciale:
Printr-o lege din anul 2015, s-a stabilit ca baza de calcul pentru pensiile militare de stat să fie calculată ca medie a soldelor sau salariilor medii brute realizate în șase luni consecutive din ultimii cinci ani de activitate.
Pentru militarii și polițiștii care au o vechime de 25 de ani, pensia de serviciu se calculează la 65% din baza de calcul, iar pentru cei care au o vechime mai mare se adaugă la pensie 1% din baza de calcul pentru fiecare an de vechime în plus. Dar printr-un alt articol de lege se permite ca pensia să crească de la 65% la 85% din baza de calcul.
Pentru judecători și procurori, printr-o lege din anul 2004, se stabilește ca pensia celor care au o vechime de peste 25 de ani să fie în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de pensionare.
Printr-o lege din anul 2015, diplomații cu o vechime de cel puțin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe se pot pensiona la cerere la vârsta de 60 de ani. Pensia de serviciu se calculează la 80% din salariul brut la care se adaugă indemnizațiile și sporurile din ultima lună de activitate.
Pentru senatori și deputați, indemnizația pentru limită de vârstă, așa cum se numește pensia specială a parlamentarilor, se calculează în limita a trei mandate ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară a unui parlamentar.
Pe baza unei legi din anul 2007, personalul aeronautic navigant civil are dreptul la o pensie de serviciu de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate.
Pensiile sunt speciale de la modul în care se calculează baza de calcul a pensiei, respectiv luarea în considerare a ultimei perioade de activitate, care coincide evident cu cele mai mari venituri, pentru că în acești ani salariile ajung la cel mai mare nivel pe baza funcțiilor și a vechimii acumulate.
Pensiile sunt speciale pentru că iau în calcul un cuantum foarte mare din baza de calcul, adică 80% sau 85% din veniturile obținute în perioadele cele mai favorabile.
De asemenea, pensiile pot fi speciale pentru că legislația oferă și o vechime mai mică decât în cazul pensiilor bazate pe contributivitate, adică 25 de ani față de 35 de ani.
Desigur, pensiile de serviciu sunt speciale pentru că nu se bazează pe principul contributivității. Cea mai mare parte a acestor pensii este plătită direct din bugetul de stat și nu de la bugetul asigurărilor sociale. Ceea ce este corect, pentru că în caz contrar ar fi afectat și pensiile obținute pe baza contributivității.
Rezultatul acestei arhitecturi este foarte clar. Pensiile de serviciu sunt mult mai mari decât cele pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale.
În concluzie, stâlpii statului au avut grijă să își facă legi pe baza cărora și-au dat pensii foarte mari. Ceilalți nu au decât să muncească și să plătească pensiile celor care s-au aflat în serviciul statului.
Daniel Apetrei